Bugarska: Pronađeni zlatni predmeti 1.500 godina stariji od Trojanskog rata

"Uspjeli smo da zaštititmo kulturno nasljeđe istorijske vrijednosti i globalnog značaja", rekao je šef bezbjednosne agencije Vladimir Pisančev
137 pregleda 0 komentar(a)
Zlato, Ruda, Foto: Shutterstock
Zlato, Ruda, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 14.04.2014. 15:02h

Bugarski zvaničnici saopštili su danas da su kod bande krijumčara pronašli kolekciju od 15.000 neprocjenjivih zlatnih predmeta koji potiču iz trećeg milenijuma prije nove ere.

Kolekcija, u kojoj se nalaze i tri zlatne ogrlice koje su nosile žene iz viših staleža, biće data bugarskom Nacionalnom istorijskom muzeju, piše Rojters.

"Ovi predivni zlatni predmeti su 1.500 godina stariji od Trojanskog rata i 2.500 stariji od svog tračanskog blaga koje poznajemo", rekao je novinarima direktor muzeja Božidar Dimitrov.

Zvaničnici nisu saopštili druge detalje pošto je istraga krijumčara i dalje u toku.

"Uspjeli smo da zaštititmo kulturno nasljeđe istorijske vrijednosti i globalnog značaja", rekao je šef bezbjednosne agencije Vladimir Pisančev.

Lov na blago u ovoj zemlji je, kako piše Rojters, rasprostranjena djelatnost, a ministar kulture Petar Stojanović rekao je da Bugarska razmatra formiranje specijalne policijske jedinice koja bi se borila protiv ilegalne trgovine umjetninama.

Bonus video: