Velike evropske banke sve više zatvaraju svoje agencije

Među najviše pogođenim bankama su one u Španiji zbog stvorenog "balona" na tržištu nekretnina i dužničke krize posljednjih godina
0 komentar(a)
Societe Generale, Foto: Shutterstock
Societe Generale, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.04.2014. 14:04h

Velike banke u Evropi zatvorile su ili prodale 5.300 agencija prošle godine.

Taj trend mogao bi da se ubrza s politikom smanjenja troškova i razvojem on-line bankarstva.

Ipak, mnogobrojni akteri u tom sektoru izbjegavaju da se više angažuju na smanjenju svoje mreže, iz straha da će se lišiti potencijalnih izvora prihoda, izgubiti dio klijentele, ili izazvati negativne reakcije u javnosti ili političkim krugovima, prenosi Tanjug.

Prema nekim istraživanjima u periodu do 2020. godine 40 odsto bankarskih agencija u Evropi moglo bi da bude zatvoreno, a prema statistici Evropske centralne banke (ECB), Evropska unija (EU) brojala je blizu 218 hiljada bankarskih agencija na kraju 2012.

Među najviše pogođenim bankama su one u Španiji zbog stvorenog "balona" na tržištu nekretnina i dužničke krize posljednjih godina. Tako je banka Bankia prošle godine ugasila 1.100 svojih agencija, što je 37 odsto njene mreže.

U Francuskoj, Societe generale planira da obim svoje mreže smanji deset odsto do 2024. godine, dok bi banka BNP Paribas ove godine trebalo da ugasi oko 40 svojih agencija.

Bonus video: