Putin prijeti Evropi oko gasa, EU kaže da ga ima dovoljno

Ovo je prvi put da je Putin od izbijanja krize na Krimu zaprijetio Evropi
113 pregleda 64 komentar(a)
Ažurirano: 11.04.2014. 14:13h

Ruski predsjednik Vladimir Putin poslao je pismo na adresa 18 evropskih čelnika kojima je zaprijetio ''ekstremnim mjerama'', odnosno obustavom dostave gasa Ukrajini ako ga ona ne plati unaprijed.

Time bi se, ističe Telegraph, ozbiljno ugrozila distribucija gasa zemljama Evropske unije koja trećinu svoga plina kupuje iz Rusije, a on se većinom distribuira kroz ukrajinske gasovode.

Ovo je prvi put da je Putin od izbijanja krize na Krimu zaprijetio Evropi. Ruski čelnik tvrdi da mu EU, koju drži odgovornom za produbljivanje ukrajinske krize, ne ostavlja prostora za ''alternativu''.

Podsjetio je da je Rusija zadnjih nekoliko godina opraštanjem kazni za neplaćanje računa i zadržavanjem niskih cijena gasa subvencionisala ukrajinsku ekonomiju s 35,4 milijardi dolara.

Zauzvrat je, ističe Putin, Ukrajina prošle godine prestala plaćati isporuke gasa. Taj se dug sada popeo na 2,2 milijarde američkih dolara pa je ruski energetski div Gazprom pristao na potpuno ili djelimično isključenje gasa u slučaju da plaćanje i dalje izostane. Sada će se ono morati izvršiti mjesec dana unaprijed.

"Ovo je ekstremna mjera i svjesni smo da bi ona mogla ozbiljno ugroziti dostavu gasa građanima EU kao i da Ukrajina teško može akumulirati potrebnu količinu gasa za zimski period", kazao je Putin.

Stručnjaci podsjećaju da države EU kao najveći kupac ruskog gasa Kremlju plaćaju milijarde dolara.

EU: Imamo dovoljno gasa

Evropska unija zasad ima dovoljno gasa i očekuje da Rusija nastavi s redovnim snabdijevanjem uprkos upozorenju predsjednika Vladimira Putina da bi Rusija mogla da zaustavi izvoz za Evropu, poručeno je danas iz Evropske komisije.

"Snabdijevanje je redovno, a u skladištima širom EU ima 37 milijardi kubnih metara gasa”", rekla je novinarima Sabine Berger, portparolka evropskog komesara za energetiku Gintera Etingera.

U Briselu danas nijesu htjeli da komentarišu Putinovo pismo upućeno šefovima država i vlada 18 evropskih zemalja, među kojima je i Srbija sa obrazloženjem da ono nije upućeno evropskim institucijama, nego članicama.

Pravne garancije za neutralnost

Ruski ministar spoljnjih poslova Sergej Lavrov tražio je danas pravne garancije za neutralnost Ukrajine, ističući da je Moskva protiv ulaska Kijeva u NATO.

Lavrov je, takođe, rekao da je Moskva spremna za razgovore sledeće nedjelje sa SAD, EU i predstavnicima Ukrajine i da bi na dnevnom redu trebalo da bude i ukrajinski dug za gas Moskvi, prenosi Rojters.

On je kazao i da se kriza u Ukrajini može okončati samo ako se zaustavi proces legitimizovanja prelazne ukrajinske vlade.

Galerija

Bonus video: