Mađarska: Izbori u nedjelju, očekuje se pobjeda aktuelne vlasti

Zahvaljujući dosadašnjoj dvotrećinskoj većini u Skupštini, Orbanova vlada je reformisala Mađarsku od temelja do krova
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.04.2014. 16:26h

U Mađarskoj se u nedjelju 6. aprila održavaju parlamentarni izbori na kojima se očekuje pobjeda vladajuće desničarske partije Fides premijera Viktora Orbana, ali se još ne zna da li će ona dobiti toliku većinu da će moći da nastavi da vlada sama.

Dok, po anketama, 40 odsto Mađara još ne zna za koga će glasati, velike stranke i danas ubjeđuju birače da glasaju za njih.

"Mogli bismo lako da ne dobijemo veliku većinu zbog nekoliko glasova. Pozivam sve koji hoće da glasaju da to učine za Fides", izjavio je Orban (50) u intervjuu za današnje izdanje provladinog lista Mađar Nezmet.

"Pobijedićemo i bićemo opet u mogućnosti da dišemo i budemo slobodni", nada se Ferenc Đurčanj, bivši socijalistički premijer (2006-2009).

Ankete ukazuju da će Fides osvojiti između 45 i 50 odsto glasova, dok će se za drugo mjesto voditi tijesna borba između koalicije ljevice koju predvodi Atila Masterhazi i Socijliastičke partije.

Predvodnik ljevičarske koalicije Atila Masterhazi (foto: Reuters)

Te dvije opcije osvojiće oko 25 odsto glasova, a stranka ekstremne desnice Jobik 20 odsto glasova.

"Svejedno mi je šta kažu ankete, ljudi se plaše da izraze svoje stav", rekao je Masterhazi.

Zahvaljujući dosadašnjoj dvotrećinskoj većini u Skupštini, Orbanova vlada je reformisala Mađarsku od temelja do krova od kako je ona 2004. postala članica Evropske unije.

Fides je uveo novi izborni sistem kojim je, između ostalog, broj poslanika smanjen sa 386 na 199, a uvedeno je pravo glasa za pripadnike mađarske manjine u susjednim zemljama koji imaju dvojno državljnstvo.

Tokom predizborne kampanje Orban je obećao privredni rast, iako on većim dijelom zavisi od dobrih poljoprivrednih usjeva.

Išaran bilbord ekstremno desičarske partije Jobik za koju se predviđa da će osvojiti oko 20 odsto glasova (foto: Reuters)

Orban je za četiri godine ojačao vlast, postavio svoje ljude na čelo svih javnih institucija, uključujući Ustavni sud, Državno tužilaštvo, Izbornu komisiju, Kancelarije za zaštitu konkurencije i Centralnu banku.

Kritike Evropske unije i SAD nijesu ga spriječile da postigne šta je želio, kao ni velike demonstracije nevladinih organizacija nakon reforme informisanja, podsjećaju agencije.

Analitičari ipak smatraju da je veliko pitanje uoči izbora da li će Fides osvojiti "super većinu" ili će morati da sklopi koaliciju sa strankama iz opozicije što bi vratilo debatu u politički život.

Galerija

Bonus video: