U polarnom krugu internet najbrži na svijetu

Žitelji Svalbarda nemaju mnogo toga na raspolaganju, ali kad je riječ o internetu imaju pristup optičkoj mreži koja omogućava 10 gigabajta u sekundi
5 komentar(a)
Ostrvo Svalbard, Foto: Shutterstock
Ostrvo Svalbard, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.04.2014. 10:46h

Na malom ostrvu Svalbard u polarnom krugu, na pola puta između Norveške i Sjevernog pola, nema tekuće vode ili drugih povoljnosti savremenog svijeta, polarnih medvjeda ima više nego ljudi, ali tamošnji stanovnici zato imaju pristup jednoj od najbržih internet veza na svijetu.

Žitelji Svalbarda nemaju mnogo toga na raspolaganju, ali kad je riječ o internetu imaju pristup optičkoj mreži koja omogućava 10 gigabajta u sekundi s potencijalom instalacije od 2.500 gigabajta u sekundi.

Wall Street Journal (WSJ) piše danas da u maloj kući Sveina Nordahla sve bruji od aktivnosti, iako živi u mjestašcu Bjerndalen koje se sastoji od nekoliko kućeraka i u kojem je preporučljivo za veće udljavanje od kuće ponijeti pušku zbog polarnih medvjeda.

Nordahl (64) tako satima uživa u internet vezi 10 do 20 puta bržoj nego u kopnenom dijelu Norveške. Generator na dizel obezbjeđuje struju za njegovu kuću i posebno za kompjuter s kapacitetom od 43 terabajta na koje može smjestiti 60.000 HD filmova.

Telenor je optičkim kablom prvo povezao svako domaćinstvo u Longjerbjenu, najvećem mjestu na Svalbardu, u kojem živi oko 2.000 ljudi. Time je međutim izostavljen Nordahlov zaselak Bjerndalen, ali je on bio uporan da dobije optičku vezu do svoje kuće, što je Telenor i obezbijedio poslije peticije.

Jedna od najbogatijih socijalnih država

WSJ pise da Nordahlov stav da ima pravo na bolji internet potiče iz činjenice da je državljanin Norveške koja je jedna od najbogatijih socijalnih drzava na svijetu s obezbijeđenim uslugama za svojih pet miliona stanovnika, bez obzira u kojem kraju živjeli.

Norveška ima suverenit nad Svalbardom, ali prema sporazumu iz 1920. pravo na komercijalne aktinosti na tom arhipelagu imaju 42 zemlje, dok Norveška može da ubira porez samo za finansiranje lokalnih usluga stanovnicima, među kojima ima i Rusa, Ukrajinaca, Šveđana, ali i Tajlanđana.

Brza intrenet mreža ne pogoduje samo malobornom stanovništvu, već i kompanijama koje se bave trgovinom preko Arktika ili turističkim plovidbama.

Na Svalbardu je sateliska stanica Norveškog svemirskog centra pošto velika geografska širina - blizu Severnog pola, omogućava svim satelitima u niskoj zemljinoj orbiti da koriste jednu zemaljsku stanicu.

Bonus video: