Slovačka bira predsjednika: Milioner ili socijaldemokrata

U jutarnjim satima na birališta je izašlo više Slovaka nego u prvom krugu izbora održanom prije dvije sedmice, kada se izborima odazvalo samo 43 odsto
100 pregleda 1 komentar(a)
Predsjednički izbori u Slovačkoj, Foto: Reuters
Predsjednički izbori u Slovačkoj, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.03.2014. 18:38h

Slovački birači u subotu su se u velikom broju odazvali u drugom krugu izbora za predsjednika države, u kojem su kandidati milioner i filantrop Andrej Kiska i aktuelni socijaldemokratski premijer Robert Fico, oboje proevropski orjentisani u toj članici Evropske unije (EU) i eurozone.

U jutarnjim satima na birališta je izašlo više Slovaka nego u prvom krugu izbora održanom prije dvije sedmice, kada se izborima odazvalo samo 43 odsto, prenosi Hina.

49-godišnji Fico bio je šef vlade od 2006. do 2010, a 2012. ponovno je izabran na premijersko mjesto. U prvom krugu izbora, s 28 odsto glasova, bio je bolji od 51-godišnjeg protivkandidata Kiska koji je dobio potporu 24 odsto birača, podsjeća AFP.

Nikakva anketa o ishodu izbora nije objavljena prije drugog kruga izbora, a analitičar Grigorij Meseznikov misli da će razlika u rezultatima biti vrlo tijesna.

Ako za predsjednika bude izabran Fico, njegova stranka će kontrolisati i predsjedništvo, parlament, preciznije 83 od 150 glasova i vladu, što će biti situacija bez presedana od nezavisnosti Slovačke 1993, javlja Reuters.

Kiska je svoju kampanju vodio u skladu s argumentom da Slovačka treba protivtežu Ficovoj stranci lijevog centra Smer.

Obojica kandidata imaju slična stajališta kada je u pitanju slovačka vanjska politika, što zemlju čvrsto drži u krugu zemalja EU.

Bonus video: