Moskva: Ne planiramo upad u Ukrajinu, Krim nam je dovoljan

"Apslutno ne namjeravamo, niti imamo interesa, da pređemo ukrajinsku granicu", rekao je Lavrov za rusku televiziju
62 pregleda 6 komentar(a)
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.03.2014. 15:15h

Rusija neće slati svoje oružane snage u Ukrajinu, rekao je u subotu ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, smirujući tako najveće tenzije sa zapadom, koji su kulminirali nakon pripajanja Krima i gomilanja vojske na ukrajinskoj granici.

Agencije prenose da je tom porukom Lavrov potvrdio ranije poruke ruskog predsjednika Vladimira Putina, da će se Rusija zadovoljiti aneksijom Krima, iako su hiljade ruskih vojnika blizu istočne ukrajinske granice.

"Apslutno ne namjeravamo, niti imamo interesa, da pređemo ukrajinsku granicu", rekao je Lavrov za rusku televiziju, dodajući da će Rusija naći način da zaštiti zaštititi rusofono stanovništvo u istočnoj Ukrajini za koje Moskva smatra da su ugroženi otkako je svrgnut ukrajinski i proruski predsjednik Viktor Janukovič.

Zapad je užem krugu Putinovih saradnika nametnuo sankcije nakon aneksije Krima i zaprijetio i oštrijim sankcijama ako Moskva pošalje više svojih vojnika u Ukrajinu.

Lavrovljev komentar uslijedio je nakon telefonskog razgovora između Putina i američkog predsjednika Baracka Obame u petak naveče, u kojem je Putin pozvao Obamu da zajedno stabilizuju stanje u Ukrajini.

Bijela kuća je saopštila da je Obama Putinu rekao da Rusija mora povući svoje vojnike i ne odustane od eventualne odluke upada na ukrajinsku teritoriju.

Obama je Putinu tada zatražio da Rusija počne pregovore s ukrajinskim vlastima, uz posredovanje međunarodne zajednice. Putin je, s druge trane, kako je saopšteno iz Krima, Obamu upozorio na rastući ekstremizam unutar Ukrajine, a izrazio je i zabrinutost zbog potencijalnih akcija separatista u dijelu Moldavije gdje Rusija ima vojsku. Tamošnji proruski političari zatražili su pripajanje Rusiji.

Bonus video: