Preregrutovani i ukrajinski delfini

Izvor je izrazio nadu da će Ruska mornarica podržati ove borbene programe, u koje su uključeni i treninzi morskih lavova
92 pregleda 6 komentar(a)
Delfini, Foto: Shutterstock
Delfini, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.03.2014. 20:50h

"Borbeni delfini" krimskog grada Sevastopolja biće "preregrutovani" u Rusku mornaricu. Taj centar za obuku delfina je jedan od dva u svijetu - drugi je u SAD.

Kako je rekao za agenciju RIA novosti jedan zaposleni iz centra za trening delfina, čitav program obuke biće sačuvan i preusmjeren na interese ruske mornarice.

Ukrajina je prethodno planirala da ovaj program, sa kojim se započelo još 1960. godine, obustavi u aprilu. Razlog su bila budžetska sredstva.

Ali, objekti i delfini su sada, nakon prisajedinjenja Krima Rusiji, postali ruski.

Naši inženjeri su pronašli nove instrumente i nove aplikacije kako bi poboljšali efikasnost ovih delfina ispod vode, rekao je jedan od zaposlenih, koji je želio da ostane anoniman. On je dodao da su delfini trenutno opremljeni veoma zastarjelom opremom.

Delfini su trenirani da patroliraju na otvorenom moru i da napadnu ili prikače određene predmete na neki vojni cilj. Oni mogu da "postave“ mine na morsko dno, ili da "lociraju“ ronioce poznate kao "frogmene“, koje vrlo često "ljudski" sonarni sistemi ne mogu da detektuju, jer su previše mali u pretrpanom prostoru kao što su luke.

"Naši stručnjaci su otkrili nove uređaje, koji konvertuju detektovanje objekata preko sonara, koji imaju delfini, na monitor koji imaju operateri“, rekao je izvor i dodao da ukrajinska mornarica nije imala sredstava za to, pa su neki dalji projekti ukinuti.

Izvor je izrazio nadu da će Ruska mornarica podržati ove borbene programe, u koje su uključeni i treninzi morskih lavova.

Nakon raspada SSSR-a, program obuke borbenih delfina je predat ukrajinskoj mornarici, gdje je prvobitno prenamijenjen u civilne svrhe, i služio je za rad sa djecom sa invaliditetom i posebnim potrebama (delfinska terapija). Objekat, a sa njim i program, vraćen je pod okrilje Vojske Ukrajine 2011. godine.

Inače, ovo je jedan od dva objekta te vrste u svijetu. Drugi centar za obuku borbenih delfina nalazi se u SAD, u San Dijegu.

Bonus video: