Krim: Zastave Rusije na svim vojnim objektima

Skupština Krima izabrala je danas poslanika i potpredsjednika krimskog parlamenta Sergeja Cekova za senatora u Savjetu federacije Rusije
65 pregleda 5 komentar(a)
Krim, Foto: Reuters
Krim, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.03.2014. 12:59h

Ruska zastava sada se vijori nad svim vojnim objektima na Krimu, pošto ih je Rusija preuzela od Ukrajine, saopštio je danas ruski general Valerij Gerasimov.

Saopštenje Gerasimova uslijedilo je pošto su ruski vojnici juče ušli u posljednju pomorsku vojnu bazu nad kojom se vijorila ukrajinska zastava na Krimu i naveo da sada Moskva ima potpunu kontrolu nad svim vojnim kasarnama i zgradama.

"Zastave Ruske Federacije su podignute na svih 193 vojnih instalacija u Krimu", rekao je Gerasimov, javlja ruska novinska agencija RIA Novosti i dodaje da je ceremoniju podizanja zastave pratilo intoniranje ruske himne.

Skupština Krima izabrala je danas poslanika i potpredsjednika krimskog parlamenta Sergeja Cekova za senatora u Savjetu federacije Rusije koji će u gornjem domu parlamenta predstavljati zakonodavnu vlast tog subjekta Ruske Federacije.

Ukrajinsko Ministarstvo unutrašnjih poslova izdalo je potjernicu za glavnim tužiocem Krima Natalijom Poklonskom, javile su danas ruske novinske agencije.

Na sajtu tog ministarstva ukrajinske vlasti optužuju Poklonsku za "aktivnosti preduzete radi nasilne promjene ustavnog uređenja ili zauzimanje državne vlasti, kao i za zavjeru za sprovođenje takvih aktivnosti", prenio je Itar-Tas.

Vršilac dužnosti ukrajinskog predsjednika Aleksandar Turčinov zatražio je danas odobrenje parlamenta za zajedničku vojnu vježbu sa snagama SAD i NATO u blizini ruskih trupa koje su bazirane na poluostrvu Krim.

Većina ukrajinskih provajdera prestala je da emituje četiri glavna ruska televizijska kanala, što je rusko Ministarstvo spoljnih poslova danas ocijenilo kao kršenje međunarodnih obaveza i napad na slobodu medija.

Prema njegovijm riječima ukrajinski vojnici koji su željeli da napuste Krim, mogu slobodno to da učine željeznicom i da budu premješteni u vojne baze ukrajinske vojske van Krima.

Bonus video: