Kijev: Raste opasnost od rata Ukrajine i Rusije

"Kako sada stvari stoje, ako ruske snage zauzmu Ukrajinu sa istočnih područja, biće teško zatražiti od Ukrajinaca koji ondje žive da ne uzvrate na tu vojnu invaziju"
16 komentar(a)
Ukrajina vojska, Foto: Reuters
Ukrajina vojska, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.03.2014. 17:42h

Raste opasnost od rata Ukrajine i Rusije, upozorio je u nedjelju ukrajinski ministar vanjskih poslova Andrij Deščica, osudivši raspoređivanje ruskih snaga na istočnoj granici svoje zemlje.

"Raste (...) Postaje veća", rekao je ukrajinski ministar odgovarajući na pitanje američke mreže ABC o "opasnosti" od vojnog sukoba Kijeva i Moskve.

"Stanje je napetije nego prije sedam dana", upozorio je Deščica koji je izjavu dao u ukrajinskoj prijestonici i čiji je tekst televizija ABC dobila ranije.

"Kako sada stvari stoje, ako ruske snage zauzmu Ukrajinu sa istočnih područja, biće teško zatražiti od Ukrajinaca koji ondje žive da ne uzvrate na tu vojnu invaziju", rekao je još ministar.

On je kazao da je njegova zemlja preduzela "sve diplomatske korake te druge ekonomske i finansijske sankcije ne bi li zaustavila Ruse", ali da Ukrajina "ne zna šta (ruski predsjednik Vladimir Putin) misli i šta će odlučiti".

Hiljade Ukrajinaca su u nedjelju došle u Kijev da izraze zabrinutost da bi Rusija na istoku zemlje mogla da ponovi svoju operaciju na Krimu.

Ruske snage su spremne da napadnu Ukrajinu "u svakom trenutku", rekao je sekretar ukrajinskog Vijeća za državnu bezbjednost i odbranu Andrij Parubij as govornice na Majdanu, Trgu nezavisnosti u Kijevu.

Gotovo istovremeno rusko ministarstvo odbrane je saopštilo da Moskva "poštuje sve međunarodne ugovore o ograničenju broja vojnika na područjima uz granicu s Ukrajinom".

Ministar Sergej Šojgu izjavio je u razgovoru s američkim kolegom Chuckom Hagelom 20. marta da Moskva neće okupirati istok Ukrajine na kome se govori ruski, navodi Pentagon.

Bonus video: