Turski sud neće osloboditi Bransona: Stižu nove sankcije SAD?

Branson je uhapšen u decembru 2016. godine, a nedavno je prebačen u kućni pritvor. On negira optužbe da je pomagao grupi koju Ankara krivi za pokušaj državnog udara, i da je pružao podršku kurdskim ekstremistima
0 komentar(a)
Endru Branson, Foto: Reuters
Endru Branson, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.08.2018. 13:29h

Viši sud Turske odbio je danas žalbu za oslobađanje američkog sveštenika Endrua Bransona iz kućnog pritvora.

Tenzije u odnosima SAD i Turske pojačane su zbog slučaja Bransona uhapšenog u Turskoj, ali i zbog drugih neslaganja.

Viši sud u Izmiru potvrdio je raniju odluku suda da Branson ostane u kućnom pritvoru i odbacio je zahtjev da mu se ukine zabrana putovanja, prenijela je agencija Anadolija.

Administracija predsjednika SAD Donalda Trampa saopštila je juče da bi Turskoj mogle da budu uvedene dodatne sankcije ako američki sveštenik Endru Branson ne bude uskoro osobođen.

Američki ministar finansija Stiven Mnučin rekao je u Bijeloj kući da bi nove sankcije mogle biti uvedene nakon nedavno uvedenih sankcija dvojici visokih zvaničnika Turske zbog hapšenja američkog sveštenika koji je optužen za špijunažu i pružanje podrške teroristima.

Branson je uhapšen u decembru 2016. godine, a nedavno je prebačen u kućni pritvor. On negira optužbe da je pomagao grupi koju Ankara krivi za pokušaj državnog udara, i da je pružao podršku kurdskim ekstremistima.

Bonus video: