Krim: Uhapšen maloljetnik osumnjičen za snajperski napad

Lavrov je to izjavio dva dana pošto je predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao sporazum o ulasku Krima u Rusiju
23 komentar(a)
Ažurirano: 20.03.2014. 14:12h

Sedamnaestogodišnji momak uhapšen je zbog sumnje da je preksinoć učestvovao u pucnjavi u Simferopolju kada su poginule dvije osobe.

"Prema preliminarnim podacima, jedan snajperista je uhapšen. Za sada znamo da on ima 17 godina i da živi na zapadu Ukrajine", rekao je agenciji Interfaks zamjenik krimskog premijera Rustam Temirgalijev pozivajući se na preliminarne navode .

Uhapšeni je član desničarske grupe "Desni sektor" iz regiona Ljvov na zapadu Ukrajine, prenosi Glas Rusije.

Policija nastavlja istragu o tome da li je osumnjičeni imao saučesnike.

Dvije osobe - pripadnik jedinica za samoodbranu i ukrajinski vojnik, poginuli su juče kada su snajperisti otvorili vatru sa djelimično prazne zgrade u blizini ukrajinskog vojnog istraživačkog centra u Simferopolju.

Krimsko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je juče da je pucano iz zgrade u izgradnji preko puta vojnog centra i da su meta bile lokalne krimske jedinice za samoodbranu i sam vojni centar.

Oslobođen komandant ukrajinske mornarice

Komandant ukrajinske mornarice Sergej Gajduk, koga su proruske snage juče zatvorile, pušten je tokom prošle noći, saopštilo je danas ukrajinsko predsjedništvo.

"Svi ostali taoci - civili koje se zatovrili ruski vojnici i predstavnici samoproglašenih novih vlasti na Krimu, takođe su pušteni tokom noći", navodi se u saopštenju ukrajinskog predsjedništva.

Zgrada krimskog parlamenta u Simferopolju (foto: Reuters)

Kontraadimirala Gajduka juče su zatvorile ruske snage, kada su preuzele kontrolu nad štabom ukrajinske mornarice u Sevastopolju.

Vršilac dužnosti predsjednika Ukrajine Oleksandr Turčinov sinoć je "samoproglašenim" vlastima na Krimu dao rok od tri sata da oslobode Gajduka, i u suprotnom zaprijetio "adekvatnim mjerama".

Nove vlasti na Krimu njeisu odgovorile na zahtjev Turčinova ni poslije isteka ultimatuma, ali je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu sinoć apelovao da se Gajduk oslobodi.

Do kraja nedjelje Krim i zakonski dio Rusije

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je danas da će ove sedmice biti završena zakonska procedura potrebna da Krim postane dio Rusije.

Lavrov je to izjavio dva dana pošto je predsjednik Rusije Vladimir Putin potpisao sporazum o ulasku Krima u Rusiju, prenio je Rojters.

"Preduzeti su praktični koraci na sprovođenju sporazuma o ulasku Krima i grada Sevastopolju u sastav Rusije", prenijela je izjavu Lavrova ruska agencija Itar-Tas.

"Zakonski proces biće okončan ove sedmice", rekao je ruski ministar.

Ruska administracija počela je da žiteljima Krima uručuje pasoše, javila je danas agencija RIA novosti.

"Proces je počeo. Već smo uručili jedan dio pasoša i taj posao će svakim danom biti sve intenzivniji", rekao je juče šef ruske imigracione službe, Konstantin Romodanovski.

Nacrtom zakona koji je ruski predsjednik Vladimir Putin juče predao donjem domu ruskog parlamenta, Dumi, svi ukrajinski državljani i apatridi koji imaju stalni boravak na Krimu smatraju se ruskim državljanima.

Romodanovski nije precizirao kako će živjeti i raditi stanovnici Krima koji ne žele da prime rusko državljanstvo.

Na referendumu održanom u nedjelju, 97 odsto građana Krima podržalo je pripajanje Krima ruskoj federaciji.

Galerija

Bonus video: