EU potpisuje politički dio sporazuma o pridruživanju sa Ukrajinom

O sporazumu o pridruživanju, pregovarano je pet godina, ali je na kraju od njega, pod pritiskom Rusije, odustao bivši predsjednik Viktor Janukovič
12 komentar(a)
Vesna Pusić, Foto: BETAPHOTO/HINA
Vesna Pusić, Foto: BETAPHOTO/HINA
Ažurirano: 17.03.2014. 17:37h

Evropska unija će do petka potpisati politički dio sporazuma o pridruživanju sa Ukrajinom kako bi istakla svoju podršku novim ukrajinskim vlastima.

"Odlučeno je da se sa Ukrajinom potpiše politički dio sporazuma o pridruživanju", rekla je hrvatska ministarka vanjskih poslova Vesna Pusić nakon završetka sastanka šefova diplomatije zemalja članica EU-a, koji je bio posvećen stanju u Ukrajini i odnosima EU-a sa Rusijom.

Sporazum bi trebao da bude potpisan u petak, drugi dan samita čelnika zemalja članica EU-a.

O sporazumu o pridruživanju, koji bi trebao da ojača veze EU i Ukrajine, pregovarano je pet godina, ali je na kraju od njega, pod pritiskom Rusije, odustao bivši predsjednik Viktor Janukovič.

Nakon toga u Ukrajini su uslijedili masovni protesti, koji su doveli do smjene Janukoviča i uspostavljanja privremene proevropske vlade.

Potpisivanje ekonomskog dijela sporazuma trebalo bi da se dogoditi nakon izbora u Ukrajini i formiranja vlasti nakon tih izbora.

Bonus video: