NATO poziva Rusiju da ne anektira Krim

"Smatramo da je takozvani referendum u Krimu nelegalan i nelegitiman", saopšteno je na sajtu NATO-a
10 komentar(a)
NATO, Foto: Shutterstock
NATO, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.03.2014. 17:28h

Sjevernoatlantski savjet pozvao je Rusiju da ne preduzima korake ka anektiranju Krima, ocjenjujući da je održani referendum nelegalan i nelegitiman.

Vrhovna skupština Krima usvojila je danas, nakon referendum održanog u nedjelju, rezoluciju o nezavisnosti i obratila se Rusiji za prijem Republike Krim u sastav Ruske Federacije.

"Pozivamo Rusiju da poštuje svoje međunarodne obaveze, vrati se na put dijaloga i nađe mirno političko rješenje, uključujući i kroz direktan dijalog sa vlastima Ukrajine. Pozivamo Rusiju da ne preduzima korake ka anektiranju Krima, što bi bilo jasno kršenje Povelje Ujedinjenih nacija", saopšteno je na sajtu NATO-a.

"Smatramo da je takozvani referendum u Krimu nelegalan i nelegitiman. Referendum je narušio ukrajinski Ustav i međunarodno pravo i saveznice ne preiznanju njegove rezultate", saopštio je Savjet.

Savjet smatra da su okolnosti u kojima je održan referendum pogrešne i neprihvatljive.

"Apelujemo na Rusku Federaciju da smiri situaciju, uključujući i prekid svih vojnih aktivnosti protiv Ukrajine. Takozvani referendum podriva napore da se nađe političko rješenje za krizu u Ukrajini", kaže se u saopštenju.

NATO saveznice su ponovile svoju punu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine i principu nepovredivosti njenih međunarodno priznatih granica.

Sjedište zapadne vojne alijanse u Briselu danas je posjetio šef ukrajinske diplomatije Andrij Deščica, koji je donio spisak tehničke opreme koja je potrebna ukrajinskoj vladi da bi odgovorila na pokušaj secesije Krima i pojačano prisustvo ruskih snaga na tom području.

U saopštenju NATO se navodi da je Alijansa odlučna da unaprijedi saradnju sa Kijevom, uključujući jačanje veza sa ukrajinskim političkim i vojnim vođstvom, jačanje napora za povećanje kapaciteta ukrajinske vojske i povećanje broja zajedničkih vježbi dvije vojske.

Deščica je dodao da je u razgovoru sa generalnim sekretarom NATO Andersom Fog Rasmusenom bilo riječi o "mogućnoj saradnji kad je reč o slanju posmatrača u Ukrajinu".

Poslije sastanka, ukrajinski ministar je u obraćanju novinarima rekao kako su ukrajinske vlasti veoma zabrinute zbog velikog broja ruskih vojnika na granici sa Ukrajinom, kao i određenog broja ruskih političkih turista na istoku Ukrajine i provokacija koje Rusi pokušavaju da organizuju.

Bonus video: