Saudijska Arabija donirala 100 milliona dolara za sjeveroistok Sirije

Predsjednik Sirije Bašar al-Asad zaprijetio je u maju da će napasti oblasti koje drže Sirijske demokratske snage, predvođene Kurdima
0 komentar(a)
Saudijska Arabija, Foto: Shutterstock
Saudijska Arabija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.08.2018. 08:45h

Saudijska Arabija je saopštila danas da je donirala 100 miliona dolara za "projekte stabilizacije" na sjeveroistoku Sirije, u oblastima koje su nekada držali ekstremisti Islamske države, a sada su pod kontrolom snaga koje imaju podršku SAD.

Ambasada Saudijske Arabije u Vašingtonu navela je da će taj novac "spasiti živote, pomoći organizovanju povratka raseljenih Sirijaca i sprječavanju obnove Islamske države kako ne bi mogla da prijeti Siriji, njenim susjedima ili da planira napade protiv međunarodne zajednice".

Novac je namijenjen poljoprivredi, prosveti, obnovi infrastrukture, uklanjanju šuta i obezbedjivanju vode u regionu koji je sada uglavnom pod kontrolom Sirijskih demokratskih snaga koje imaju podršku Vašingtona.

"Ovaj značajan doprinos igraće ključnu ulogu u naporima međunarodne koalicije (na čelu sa SAD) da revitalizuje zajednice kao što je Raka, koje su uništili teroristi Islamske države", navodi se u saopštenju ambasade.

Predsjednik Sirije Bašar al-Asad zaprijetio je u maju da će napasti oblasti koje drže Sirijske demokratske snage, predvođene Kurdima.

Saudijska Arabija je dugogodišnji Asadov protivnik i finansira i naoružava sirijske pobunjenike u građanskom ratu koji se rasplamsao iz protesta u okviru Arapskog proljeća 2011. godine.

Bonus video: