Rasprava u njemačkom Bundestagu: Mogu li se porediti Krim i Kosovo?

"Otcejpljenje Krima od Ukrajine je "protivno međunarodnom pravu, koje je i NATO prekršio u slučaju Srbije i time otvorio Pandorinu kutiju", ocijenio je Gizi
19 komentar(a)
Ažurirano: 13.03.2014. 19:58h

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da nema poređenja između situacije na Krimu i Kosova, dok je lider njemačke ljevice Gregor Gizi poručio da su NATO i EU politikom oko Kosova otvorili Pandorinu kutiju.

Merkelova je obrazlažući politiku njemačke vlade prema Ukrajini, poslanicima Bundestaga poručila da je Rusija, umjesto da deluje kao partner koji će unositi stabilnost, iskoristila slabosti svog susjeda.

Ona je uputila jasnu kritiku na račun Rusije rekavši da Moskva "otvoreno dovodi u pitanje i krši teritorijalni integritet Ukrajine", prenose njemački mediji.

Jedan od lidera njemačke ljevice Gregor Gizi, s druge strane, izjavio je u Bundestagu da su NATO i EU djelimično odgovorni za sadašnju situaciju u Ukrajini zbog politike koju su vodili prethodnih godina.

Politikom prema Kosovu otvorena "Pandorina kutija": Gizi (foto: Screenshot Youtube)

"Otcejpljenje Krima od Ukrajine je "protivno međunarodnom pravu, koje je i NATO prekršio u slučaju Srbije i time otvorio Pandorinu kutiju", ocijenio je Gizi.

On je podsjetio da NATO tada nije imao mandat UN za intervenciju 1999. godine, prenijeli su njemački mediji.

"Secesija Krima od Ukrajine bi isto tako bila protivna međunarodnom pravu, kao što je bilo otcepljenje Kosova od Srbije. Ali, ako je to dozvoljeno Kosovu, onda je dozvoljeno svuda. Kršenje međunarodnog prava je kršenje međunarodnog prava. Sve što su NATO i EU mogli da urade pogrešno, oni su uradili", ocijenio je Gizi i dodao da je širenje Alijanse na Istok u pravcu Rusije bila "teška greška".

Gizi je takođe oštro kritikovao njemačku vladu zbog odnosa sa desnim snagama u ukrajinskoj vladi, jer tamo ssede brojni "fašisti", a uprkos tome, SAD, EU i njemačka vlada su priznale tu prelaznu vladu.

"Barem je njemačka vlada ovdje morala da povuče granicu - već na osnovu naše istorije", upozorio je on i dodao da je skandalozno što njemački zvaničnici razgovaraju sa članovima dešničarske partije "Svoboda".

Galerija

Bonus video: