OECD prekinula pregovore sa Rusijom o članstvu

Proces je obustavljen na zahtjev članova organizacije i njenog generalnog sekretara i o tome je Rusija obaviještena
57 pregleda 2 komentar(a)
Crveni trg, Moskva, Foto: Beta/AP
Crveni trg, Moskva, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 13.03.2014. 15:16h

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) je saopštila da je zaustavila proces pristupanja Rusije toj organizaciji.

Proces je obustavljen na zahtjev članova organizacije i njenog generalnog sekretara i o tome je Rusija obaviještena, prenosi Ria novosti.

Zemlje-članice OECD su takođe odlučile da organizacija treba pozitivno da reaguje na zahtjev Ukrajine za dalje jačanje saradnje između OECD i Ukrajine, navodi se u saopštenju OECD.

Savjet OECD je u maju 2007. odlučio da pozove Rusiju da počne pregovore o pristupanju organizaciji. U novembru iste godine utvrđena je "karta puta" pregovora s Rusijom. Vlasti Rusije radile su na usklađivanju ruskog zakonodavstva sa normama OECD-a, podsjeća agencija.

Odnosi Rusije i Zapada pogoršani su zbog razilaženja u stavovima oko Ukrajine, gdje je 22. februara vrhovna Rada (skupština) opozvala sa vlasti predsjednika Viktora Janukoviča, promijenila ustav, za vršioca dužnost predsjednika države i predsjednika parlamenta postavila Aleksandra Turčinova i raspisala predsjedničke izbore za 25. maj.

Moskva smatra da odluke ukrajinske Rade imaju sumnjivu legitimnost. Krim nije priznao sadašnju vlast u Kijevu i raspisao je za 16. mart referendum o ulasku u sastav Rusije.

Predsjednik Evropskog savjeta Herman van Rompej nije isključio mogućnost uvođenja sankcija Evropske unije Rusiji, koje podrazumijevaju zabranu izdavanja viza, zamrzavanje imovine i otkazivanje samita Rusija-EU.

Ministar inostranih poslova Njemačke Frank-Valter Štajnmajer je rekao da bi zemlje EU već 17. marta mogle uvesti sankcije protiv Rusije, ako zvanična Moskva ne promijeni svoj stav o situaciji u Ukrajini. Međutim, neki evropski zvaničnici i biznismeni smatraju sankcije Rusiji nepoželjnim. Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je rezoluciju kojom se osuđuju ruske akcije u odnosima prema Ukrajini i pozvao Bijelu kuću da isključi Rusiju iz "grupe osam", kao i da joj uvede vize i ekonomske sankcije.

Bonus video: