Na pomolu nova afera: Nikola Sarkozi u glavnoj ulozi

Prisluškivanje je otkrilo "zabrinjavajuću bliskost" između Sarkozija i bivšeg šefa policije u Parizu, koji je potom sklonjen s položaja
0 komentar(a)
Nikola Sarkozi, Foto: Reuters
Nikola Sarkozi, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.03.2014. 17:14h

Bivši francuski predsjednik Nikola Sarkozi 2013. bio je prisluškivan u okviru istrage o libijskom finansiranju njegove predsjedničke kampanje 2007, piše "Mond".

"Afera je bez presedana - prisluškivani su telefonski razgovori bivšeg predsjednika Republike i dvojice njegovih bivših ministara unutrašnjih poslova", piše taj francuski list.

"Žilber Aziber, jedan od najviših francuskih sudija, osumnjičen je da je diskretno obavještavao Nikolu Sarkozija o aferi Betankur, u zamjenu za lagodnu poziciju u Monaku. Kasacioni sud, najviši pravosudni organ, optužen je da je bio pod uticajem, a članove tog suda možda očekuje ispitivanje policije. Svi sastojci potrebni za skandal na državnom nivou su tu", konstatuje pariski dnevnik.

Prema navodima "Monda", Sarkoziju i dvojici njegovih nekadašnjih ministara policije, Klodu Geanu i Brisu Ortfeu, prisluškivani su telefonski razgovori na osnovu sudskog naloga zbog informacija o "korupciji".

Prisluškivanje je otkrilo "zabrinjavajuću bliskost" između Sarkozija i bivšeg šefa policije u Parizu, koji je potom sklonjen s položaja.

Sarkozijevi telefonski razgovori, u međuvremenu, postaju sažetiji, i istražitelji otkrivaju da bivši šef države koristi drugi mobilni telefon, registrovan na nepostojeće ime.

Prisluškivanje, koje se proširuje i na taj telefon, otkriva sadržinu razgovora Sarkozija i njegovog advokata Tjerija Erzoga, koji su, kako prenosi list, bili dobro obaviješteni o toku postupka pred Kasacionim sudom zahvaljujući sudiji Aziberu.

"Mond" navodi da je, na osnovu tih informacija, 26. februara otvorena nova istraga o navodnom pokušaju uticanja na ishod sudskog procesa, koja bi trebalo da ustanovi kako je Sarkozi došao do saznanja da ga prisluškuju i da li je, zauzvrat, pomogao Aziberu u njegovoj karijeri.

Pariski dnevnik "Ekspres" piše da je 4. marta izvršen niz pretraga, uključujući i radne kancelarije i domove Azibera i Erzoga.

Sarkozijev advokat tvrdi da njegovog klijenta verovatno i dalje prisluškuju.

Bonus video: