"Uče na greškama"

Poljaci hoće u eurozonu što prije

"Danas, kada vidimo da su realne političke prijetnje dužni smo da odmrznemo debatu o euru u Poljskoj"
6 komentar(a)
Euro, Foto: Shutterstock
Euro, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.03.2014. 21:14h

Kriza oko Ukrajine i zatezanje odnosa Zapada sa Rusijom tjeraju Poljsku da razmatra ubrzani ulazak u eurozonu.

Varšava je inače, otvaranje rasprave planira nakon izbora 2015. godine.

Guverner Poljske narodne banke Marek Belka ocijenio je da bi Poljska poučena sadašnjom krizom povodom Ukrajine trebalo da više investira u tješnje povezivanje sa Evropskom unijom i požuri u eurozonu.

Predlog Belke podržavaju i poljski ekonomisti, iako Poljska još ne ispunjava kriterijume iz Mastrihta za euro a do sada je preovlađivalo mišljenje da ne bi trebalo da žuri da pređe na euro, već da sačeka momenat kada za to privreda bude spremna.

"Danas, kada vidimo da su realne političke prijetnje dužni smo da odmrznemo debatu o euru u Poljskoj", kazao je za današnju Češpospolitu šef Društva poljskih ekonomista, Rišard Petru.

"Ukrajinska kriza nam pokazuje da vrijedi da dodatno investiramo u Evropsku uniju, vrijedjelo bi da ponovo razmotrimo naše članstvo u eurozoni", kazao je guverner Belka.

Prema ocjeni poljskih ekonomista vezivanje poljske privrede za eurozonu omogućilo bi Poljskoj veću bezbjednost u političkoj i ekonomskoj krizi kakvu u EU izaziva Rusija povodom Ukrajine.

Upozoravaju, međutim, da bi Poljska sa privredom koja još nije spremna za prelazak na euro rizikovala i da ne bi ponovila slučaj Slovačke koja je ušla u eurozonu sa vrlo poljnim kursom i u odgovarajućem trenutku.

Promjena odnosa prema euru osjetna je i u euroskeptičnoj Češkoj nakon dolaska na vlast čeških socijaldemokrata na vanrednim izborima u jesen prošle godine a zagovornik što bržeg ulaska Češke u eurozonu je i predsjednik Miloš Zeman.

"Oni koji kritikuju euro u stvari se plaše nepoznatog. Smatram da je euro stabilizacioni faktor privrede. Zalažem se da Češka primi euro što prije je moguće", kazao je češki predsjednik u Strazuburu na zasijedanju Evropskog parlamenta prošle sedmice.

Preporučujemo za Vas