Lavrov: Ukrajinska kriza može biti "zarazna"

Lavrov je istakao da su naoružani demonstranti u Ukrajini izvršili državni udar, kršili zakon i da je svrgnut legitimno izabrani predsjednik
53 pregleda 10 komentar(a)
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.03.2014. 11:34h

Šef diplomatije Rusije Sergej Lavrov smatra da je Zapad dao loš primer podržavajući demonstrante u Ukrajini i naveo da bi "situacija mogla biti zarazna". Lavrov je istakao da su naoružani demonstranti u Ukrajini izvršili državni udar, kršili zakon i da je svrgnut legitimno izabrani predsjednik.

"Kriza u Ukrajini je kompleksan problem i sve strane moraju da se ponašaju u skladu sa pravnim normama", rekao je Lavrov.

Lavrov smatra da je srž problema to što međunarodna zajednica nije adekvatno reagovala na anti-vladine proteste u Kijevu.

"Njih su vodili naoružani ljudi, pratila su ih duboko ilegalna zbivanja, ali su uprkos svemu sa Zapada ti protesti nailazili na odobravanje. U suštini, to je bio puč", rekao je Lavrov.

Šef ruske diplomatije je rekao da se u Ukrajini trenutno odvija "lov u mutnom" i da se snage koje su zauzele ukrajinski parlament "kockaju i pokušavaju da izazovu trenje između Rusije i Zapada".

"Vjerujem da takvi pokušaji nisu dovoljno ozbiljni i da su naši zapadni partneri svjesni takvih igara", rekao je on.

Lavrov je rekao i da ne zna da li su istiniti navodi o predlogu Kijeva da u zamenu za ekonomsku pomoć SAD dobiju lokacije za vojne baze na teritoriji Ukrajine.

Ruske snage su u ruskim bazama uz "dodatne mjere"

Govoreći o ruskim vojnim snagama na Krimu, Lavrov je naveo da su one smještene u svojim bazama, ali da se sprovode "neke dodatne mjere" kako bi se "osiguralo da na poluostrvu ne dođe do krvoprolića".

"Rusija ne može da naredi jedinicima 'samoodbrane' na Krimu da se vrate u baze, jer to nijesu jedinice ruske vojske. Rusija ne može da naređuje grupama koje formira lokalno stanovništvo na Krimu", rekao je on.

Lavrov je naveo i da je na "vlastima na Krimu i u Ukrajini" da odluče o pozivu međunarodnih posmatrača.

Bonus video: