Austrija: Novi metod za otkrivanje imovine stečene kriminalom

Tom mjerom pravosuđe želi da zastraši one prekršioce zakona koji krivičnim djelima žele da steknu pozamašne sume
0 komentar(a)
Novac, Lisice, Foto: Shutterstock
Novac, Lisice, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.03.2014. 13:28h

Austrijsko pravosuđe želi brže da dođe do imovine stečene krivičnim djelima pa su formirani specijalni timovi.

Prošle godine pravosuđe je uspjelo da osigura 9,3 miliona eura, a poređenja radi još 2007. radilo se o svega 812.000 eura, i 2010. o oko 3,9 miliona eura.

Imajući u vidu ogromnu finansijsku štetu i ogromnu količinu novca koji je tekao u aferama korupcije to je samo jedan djelić, ali vlasti ističu da I manje svote čine štetu, pa Fridrih Kenig iz Ministarstva pravosuđa ističe da ne izbjegava ni zaplenu mobilnih telefona.

Do sada je problem bio u tome da je istražni državni tužilac u većim slučajevima imao previše posla sa prikupljanjem dokaza, saslušanjima, odlukama o pritvaranju i slično, te nije imao vremena za potragu za skrivenim vrijednostima širom svijeta.

Zbog toga su pri državnim tužilaštvima u Beču, Gracu, Lincu i Insbruku uspostavljene specijalne sekcije koje se bave tim pitanjima.

Od pronađenih sredstava finansiraće se i obeštećenja žrtava, ali 20 odsto biće prosleđivano Ministarstvu unutrašnjih poslova kako bi se tamo stvorile strukture za brže djelovanje.

Četiri posebno obučena, iskusna i međunarodno umrežena tužioca u Beču, i po dva u drugim gradovima od ponedjeljka se bave imovinom stečenom krivičnim djelima, paralelno sa njihovim kolegama koji rješavaju slučaj za sud.

Novi tužioci prekoganičnom saradnjom mogu da ustanove gdje se nalazi skrivena imovina, ukoliko je nanijeta šteta u visini većoj od 50.000 eura, ili ako država može da ubira najmanje 10.000 eura.

Tom mjerom pravosuđe želi da zastraši one prekršioce zakona koji krivičnim djelima žele da steknu pozamašne sume.

Od pronađenih sredstava finansiraće se i obeštećenja žrtava, ali 20 odsto biće prosleđivano Ministarstvu unutrašnjih poslova kako bi se tamo stvorile strukture za brže djelovanje.

Specijalni tužioci biće nadležni kod slučajeva organizovanog kriminala, korupcije, šverca ljudi, narkotika, pranja novca, finansiranja terorističkih aktivnosti, privrednog kriminala.

Oni će pretresti sve što mogu od žiro-računa, knjiga firmi, pa sve do fondova u inostranstvu.

Bonus video: