Moskva: Protesti protiv rata u Ukrajini

Demonstranti su nosili transparente na kojima je pisalo "nećemo rat", dok su neki nosili i ukrajinske zastave i trake
4 komentar(a)
Moskva, protest, Foto: Beta/AP
Moskva, protest, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 02.03.2014. 14:47h

U Moskvi su danas održani protesti protiv vojne intervencije Rusije u Ukrajini, a policija je privela jedan broj učesnika u demonstracijama.

Protest koji nije bio zvanično najavljen, a u kojem je učestvovalo nekoliko stotina ljudi, počeo je ispred zgrade Ministarstva odbrane.

Učesnici su uzvikivali parole "ne ratu", a one koje su dolazili sa plakatima, policija je odmah privodila. Po saopštenju gradske policije, na tom mjestu privedeno je oko 40 osoba.

Policija je ogradila mjesto ispred zgrade Ministarstva, a zatim odgurala učesnike prema metrou, i demonstranti su se zatim uputili na obližniji Manježni trg.

Demonstranti su nosili transparente na kojima je pisalo "nećemo rat", dok su neki nosili i ukrajinske zastave i trake u nacionalnim bojama -žutoj i svijetlo plavoj.

Manježni trg je ubrzo ograđen " iz tehničkih razloga", a policija je nastavila da privodi ucesnike, i prolaznike.

Koliko je ukupno privedenih građana na protestima protiv rata u Ukrajini danas u Moskvi, još nije precizno utvrđeno. Razlika u broju privedenih građana između onih zvaničnih podataka i nezvaničnih je velika.

Manježni trg je ubrzo ograđen " iz tehničkih razloga", a policija je nastavila da privodi ucesnike, i prolaznike

Dok gradska uprava policije pominje četrdesetak privedenih, OVD-info objavljuje spisak sa imenima 216 demonstranata koje je policija privela. Ispred zgrade ministarstva odbrane zadržano je 146 ljudi, a na Manježnom trgu 70.

Vlasti su, u međuvremenu, odobrile današnji skup podrške Putinovoj politici intervenisanja i čak su zatvorile glavne ulice za saobraćaj da bi demonstranti mogli da prošetaju.

Vladajuća partija Ujedinjena Rusija postavila je na svoj veb sajt poziv za demonstracije, rekavši da su stanovnici Ukrajine koji govore ruski "suočeni sa progonom i nasiljem zato što govore ruski i prijatelji su Rusije".

Bonus video: