Politička kriza u Turskoj se zaoštrava: Erdogan zatvara privatne škole

Erdogan kaže da je ukidanje pripremnih škola dio šire reforme "nezdravog" obrazovnog sistema
55 pregleda 10 komentar(a)
Ažurirano: 01.03.2014. 15:36h

Turski parlament je usvojio zakon o zatvaranju privatnih pripremnih škola za prijemne ispite od kojih su mnoge važan izvor prihoda i uticaja za islamskog sveštenika koga premijer Redžep Tajip Erdogan optužuje da vodi tajnu kampanju za njegovo svrgavanje.

Poslanici su sinoć dali rok do 1. septembra 2015. za zatvaranje ovih škola koje pohađaju milioni učenika da bi se pripremili za prijemne ispite za ograničeni broj mjesta u državnim srednjim školama i na univerzitetima.

Vlada je optužila sveštenika Fetulaha Gulena, čiji su sledbenici uticajni u policiji i pravosuđu, da je lažirao korupcionaški skandal kako bi kompromitovao Erdogana i njegovu vladu.

Skandal je izbio poslije policijskih racija 17. decembra, ali odnosi sa bivšim saveznicima su napeti već nekoliko godina.

Prvi potezi vlade sa ciljem zatvaranja pripremnih škola krajem prošle godine doveli su do porasta tenzija uoči lokalnih izbora 30. marta koji se smatraju ključnim testom Erdoganove popularnosti poslije 11 godina na vlasti, navodi Rojters.

Obrazovanje čini jezgro misije Gulenovog pokreta Hizmet (služba) čije je sedište u SAD. Njihove ugledne pripremne škole pomažu širenju uticaja tog pokreta širom Turske i njhovo zatvaranje će lišiti Hizmet glavnog izvora finansiranja.

Erdogan kaže da je ukidanje pripremnih škola dio šire reforme "nezdravog" obrazovnog sistema zbog koga je Turska ispod prosjeka Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj u pismenosti, matematici i nauci.

Novim zakonom će biti omogućeno nekim pripremnim školama da postanu privatne škole, čime bi dobile slobodan pristup sredstvima ministarstva finansija, a ministarstvu obrazovanja bi se pružila prilika da regrutuju nastavno osoblje za rad u državnim školama.

Galerija

Bonus video: