Istorijsko razoružavanje ETA?

U saopštenju, objavljenom u baskijskom listu "Gara", ETA je potvrdila raniju informaciju međunarodnih monitora da je ta grupa počela da se razoružava
80 pregleda 0 komentar(a)
Oružje SAD, Foto: Beta/AP
Oružje SAD, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 01.03.2014. 12:03h

Baskijska separatistička organizacija ETA najavila da će arsenal oružja "zapečatiti" i "staviti van operativne upotrebe", što vodi istorijskom razoružavanju.

U saopštenju, objavljenom u baskijskom listu "Gara", ETA je potvrdila raniju informaciju međunarodnih monitora da je ta grupa počela da se razoružava.

ETA je rekla da će ovaj potez stvoriti atmosferu "bezbjednosti" u Zemlji Baska i utrti put za pronalaženje rješenja za "sve posljedice političkog sukoba".

Kako prenosi AFP, ETA pod tim podrazumijeva hapšenje svojih pripadnika koji se nalaze u francuskim i španskim zatvorima. ETA već dugo traži prebacivanje tih zatvorenika bliže kući kao uslov za pregovore o razoružavanju.

Španska vlada, koja insistitra na tome da se ETA mora bezuslovno razoružati bez stranog posredovanja, ne pridaje veliki značaj video snimku na kome se vidi kako pripadnci ETA sa crnim maskama predaju puške i eksploziv međunarodnim monitorima.

Španski mediji su rekli da se radi o farsi i da je ETA obećala da će okončati oružane aktivnosti u oktorbu 2011, ali da je predata količina oružja smiješno mala.

ETA je odgovorna za smrt 829 ljudi koji su stradali u pucnjavama i bombaškim napadima tokom četiri decenije duge borbe za nezavisnu baskijsku državu na sjeveru Španije i jugozapadu Francuske.

Bonus video: