Vojska Ukrajine u pripravnosti zbog pomjeranja ruskih snaga

Odluka o pripravnosti ukrajinskih vojnih snaga donijeta je nakon što je jedan od lidera nedavnih protesta Vitalij Kličko zatražio proglašenje vojne mobilizacije
52 pregleda 431 komentar(a)
Ažurirano: 02.03.2014. 04:28h

Ukrajina je večeras zatražila od SAD i drugih ključnih članica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija da joj pomognu u očuvanju teritorijalnog integriteta, nakon sto je Savjet Federacije Rusije odobrio zahtev predsjednika Vladimira Putina za slanje ruske vojske u Ukrajinu radi zaštite ruskih građana i Crnomorske flote na Krimu.

"Mi možemo da zaustavimo širenje te agresije", rekao je ambasador Ukrajine u UN Jurij Sergejev novinarima nakon što je govorio na sastanku SB UN iza zatvorenih vrata o krizi u Ukrajini, javio je Rojters.

On je rekao da je ruska vojna agresija narušila sporazum iz 1994. godine o očuvanju teritorijalnog integriteta Ukrajine i pozvao ostale četiri stalne članice SB UN da iskoriste svoj diplomatski uticaj i pomognu njegovoj zemlji.

"Ono što mi radimo jeste da se obraćamo drugim garantima (ukrajinskog suvereniteta) - SAD, Velikoj Britaniji, Francuskoj i Kini, da ispune svoje garancije", rekao je Sergejev.

Barak Obama i Vladimir Putin su telefonom razgovarali o krizi na Krimu. Predsjednik Rusije je kazao da ima pravo da brani interese svoje zemlje i da postoje realne prijetnje po zivot njegovih sunarodnika, dok je predsjednik SAD zahtjevao da se situacija smiri instabilizuje.

Rusko federalno vijeće je na vanrednoj sjednici odobrilo vojnu intervenciju u Ukrajini. Odluka je jednoglasno odobrena od strane svih zastupnika.

Sa druge strane, ukrajinski političar i bivši bokser Vitalij Kličko zatražio proglašenje vojne mobilizacije.

"Parlament mora da zatraži od glavnokomandujućeg vojske da proglasio nacionalnu mobilizaciju zbog ruske agresije protiv Ukrajine", naveo je Kličko u saopštenju, prenio je AFP.

Oleksandar Turčinov, v.d predsjednika Ukrajine rekao je da ne postoji opravdanje za rusku agresiju i naredio je vojsci da bude u stanju borbene pripravnosti.

Bivša premijerka Ukrajine Julija Timošenko u ponedjeljak odlazi u Moskvu na pregovore o krizi na Krimu, prenijela je ukrajinska agencija UNN pozivajući se na predsjednika Građanskog komiteta nacionalnog spasa Pavla Nusa.

Prema njegovim riječima, Timošenko je tu odluku donijela samostalno i lično. S kim će pregovorati Timošenko o rješavanju krize mirnim putem na poluostvru Krim koji uživa status autonomne republike, za sada nije poznato. Zastupnik Vorobiev poziva na povlačenje ruskog ambasadora iz SAD-a.

Zamjenik predsjednika Federalnog vijeća je kazao: "Dosta je bilo priče. Glavnu riječ sada preuzima vojska".

Ruski tenkovi ulaze u Sevastopolj; Foto: CNN (screenshot)

Britanski ministar vanjskih poslova, Vilijam Hejg, istakao je da se Britanija "protivi slanju ruskih trupa na ukrajinsku teritoriju".

Ruski ambasador u Londonu pozvan je na razgovor.

Radikalna nacionalistička organizacija Desni Sektor, koja je bila ključna u preuzimanju Kijeva silom, danas je pozvala na mobilizaciju i naoružavanje.

"Rusko carstvo će biti uništeno. Pozivamo sve pokrete otpora, uključujući i one na Kavkazu, da pojačaju svoje aktivnosti", navodi se u poruci ove neo-nacističke grupe.

Predstavnici EU-a i NATO pakta sastaće se u ponedjeljak po pitanju aktuelne situacije u Ukrajini.

Protesti u Hrakovu, 97 povrijeđenih

U centru Harkova u toku demonstracije. Proruski demonstranti zauzeli su zgrade lokalne administracije i podižu rusku zastavu, a povrijeđeno je 97 ljudi.

Itar-Tas s prenosi da je situacija na centralnom Trgu slobode prilično napeta, a Interfaks da su zgradu administracije prethodno držale pristalice euromajdana, ali da su ih poslije tuče proruski demonstranti nadvladali i ušli u zgradu.

Prema nekim procjenama, na Trgu slobode je oko 10.000 ljudi, a demonstranti uzvikuju: "Rusija-Harkov".

Duma traži od Putina da stabilizuje stanje

Ministar vanjskih poslova Ukrajine Andrij Deščicja je rekao da Rusija odbija pregovore sa Ukrajinom u skladu sa sporazumom kojim se garantuje teritorijalni integritet zemlje prenio je Interfaks.

Ukrajina je tražila konsultacije sa Moskvom nakon što je Rusiju optužila za razmještanje vojnih snaga na Krimu.

"Zabrinuti smo zbog današnje informacije prema kojoj Rusi ne namjeravaju da učestvuju u dogovoru", rekao je Deščicja.

Donji dom ruskog parlamenta, Duma, zatražio je od predsjednika Vladimira Putina da preduzme mjere kako bi se stabilizovalo stanje u ukrajinskoj autonomnoj oblasti Krimu, objavila je novinska agencija Interfaks

"Duma je usvojila tekst... u kojem parlamentarci pozivaju predsjednika da preduzme mjere za stabilizaciju stanja na Krimu i da iskoristi sve raspoložive načine da zaštiti narod na Krimu od tiranije i nasilja", naveo je Interfaks riječi predsjednika Dume Sergeja Nariškina.

Duma je takođe zaključila da je trenutno nemoguće sprovesti u Ukrajini legitimne i demokratske izbore.

Na Krimu je najavljeno da će se referendum o višem stepenu autonomije koji je ranije bio predviđen za 25. maj održati 30. marta.

"S obzirom na stanje i shvaćajući da je sukob prerastao limite zdravog razuma, odlučili smo da ubrzamo organizaciju referenduma, čiji je datum sada 30. mart", najavio je predsjednik vlade Krima Sergej Aksionov.

Vršilac funkcije predsjednika Ukrajine Aleksandar Turčinov proglasio je nezakonitost izbora Aksionova.

Ruske snage preuzele još jedan aerodrom na Krimu

Ruske snage preuzele su kontrolu nad vojnim aerodromom u gradu Kirovski na poluostrvu Krim, objavila je agencija Interfaks, pozivajući se na izvore iz vojske Ukrajine.

Aerodrom se uglavnom koristi za vojne avione.

Agencija Rojters podsjeća da su naoružani muškarci ranije preuzeli kontrolu nad aerodromima u Sevastopolju i Simferopolju na Krimu.

Jacenjuk: Ukrajina odbila da odgovori na provokacije na Krimu

Premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk je kazao da je Ukrajina odbila da "silom" odgovori na ruske "provokacije", aludirajući na razmještanje ruskih vojnika na području autonomne oblasti Krima.

"Neprimjereno prisustvo ruskih vojnika na Krimu predstavlja provokaciju, ali pokušaji da se Ukrajinu navede da odgovori silom su propali", kazao je Jacenjuk, otvarajući sastanak vlade.

Jacenjuk je, kako prenosi agencija AFP, pozvao Rusiju da zaustavi pokretanje vojnih snaga na Krimu.

Ukrajinski ministar odbrane Igor Penjuk rekao je da je Rusija "nedavno" poslala dodatnih 6.000 vojnika u Ukrajinu, te da je ukrajinska vojska u stanju visoke pripravnosti na Krimu.

Prema pisanju agenciji Frans pres, desetine naoružanih muškaraca u uniformama ali bez znakova u subotu patroliraju Simferopoljom i zauzeli su položaje uz parlament u tom gradu.

Postavljeni su i vojnici sa mašinkama kako bi brani zgradu parlamenta od eventualnog napada.

Vlasti Krima pozivaju u pomoć Rusiju

Novi premijer na Krimu Sergej Aksionov pozvao je predsjednika Rusije Vladimira Putina da im pomogne u uspostavljanju mira u toj autonomnoj pokrajini na jugu Ukrajine.

Rusija je kazala da neće ignorisati pozive sa Krima.

"Uzimajući u obzir moju odgovornost za život i sigurnost građana, tražim od ruskog predsjednika Vladimira Putina da pomogne da se osigura mir na teritoriji Krima", rekao Aksionov, koji je imenovan pošto su zastupnici smijenili lokalnu vladu.

Regionalni parlament na Krimu formirao je novu vladu 28. februara, a novi proruski premijer Aksionov odmah je dao svoju podršku bivšem predsjedniku Ukrajine Viktoru Janukoviču, koji se nalazi u Rusiji, naglašavajući da ga smatra legitimnim čelnikom.

"Rusija neće ignorisati taj zahtjev (za pomoć)", rekao je zvaničnik administracije predsjednika Rusije za agenciju Ria Novosti.

Galerija

Bonus video: