Kličko kandidat za predsjednika Ukrajine

Proruski političari i aktivisti pozivaju Rusiju da im pomogne da odbrane Krim od „fašista“ iz ostatka Ukrajine
53 pregleda 58 komentar(a)
Ažurirano: 25.02.2014. 14:10h

Jedan od lidera opozicije Vitalij Kličko objavio je da će ući u trku za predsjednika Ukrajine, javlja Frans-pres.

SAD su poslale poruku da više ne vide Viktora Janukoviča kao predsjednika Ukrajine, dan nakon što je Rusija postavila pitanje legitimiteta novih vlasti u Kijevu.

Iz Bijele kuće je poručeno da je "Janukovič napustio Kijev, da se ne zna njegova trenutna lokacija i da zbog toga više ne vodi aktivno zemlju".

"Iako je on bio demokratski izabrani vođa Ukrajine, njegovi potezi su potkopali njegov legitimitet i on ne vodi aktivno zemlju kao predsjednik", rekao je portparol Bijele kuće Džej Karni.

Iz Stejt departmenta je poručeno da je "Janukovič sa sobom ponio namještaj, da je spakovao torbe i da ne postoje informacije o tome gdje boravi".

"Zato su drugi zvaničnici reagovali i trenutno deluju u skladu sa tom 'rupom u vlasti'", rekla je Džen Psaki iz Stejt departmenta.

Ukrajinski mediji su danas izvjestili da se Janukovič, koga je opozvao parlament i za kojim je izdat nalog za hapšenje zbog optužbi za masovno ubistvo, nalazi u ruskoj pomorskoj bazi u Sevastopolju.

Prema informacijama izvora televizijskog kanala ATR, za Janukoviča je pripremljen desantni brod Crnomorske flote RF, kojim će se navodno uputiti u Rusiju, prenio je "Glas Rusije".

Krim novo žarište?

Poluostrvo Krim, gdje je većinsko rusko stanovništvo, moglo bi postati sljedeće žarište u aktuelnoj političkoj krizi, navodi BBC u analizi. Protesti protiv zbacivanja bivšeg predsjednika Viktora Janukoviča na Krimu i istoku Ukrajine podstakli su strahovanja od podjele zemlje.

Funkcija krimskog predsjednika je ukinuta i umjesto njega su dobili predsjedničkog predstavnika iz Kijeva. Na čelu lokalne vlade je premijer kojeg je imenovao ukrajinski parlament.

Proruski političari i aktivisti pozivaju Rusiju da im pomogne da odbrane Krim od „fašista“ iz ostatka Ukrajine.

Mnogi strahuju da aktuelne tenzije predstavljaju idealnu šansu za Kremlj da povrati kontrolu nad Krimom koji je 1954. pripojen Ukrajini.

Međutim, ta oblast nije toliko naklonjena Rusiji kako se čini na prvi pogled.

Tamo živi 24,4 odsto Ukrajinaca i 12,1 odsto Tatara koji se protive secesiji – prvi zbog prirodne naklonjenosti Kijevu, drugi zbog sjećanja na horor masovnih deportacija za vrijeme Staljina 1944. pod izgovorom da je muslimansko tatarsko stanovništvo masovno sarađivalo sa nacistima tokom II svjetskog rata.

Sveprisutna korupcija je takođe značajan faktor za protivljenje otcjepljenju jer mnogi polažu nade u obećanje rata protiv korupcije sa kijevskog Majdana i pomoć EU u tom cilju.

Na kraju, Ukrajina nije isto što i Gruzija od koje su Rusi uspjeli da 2008. preuzmu kontrolu nad Južnom Osetijom i Abhazijom. Uprkos haosu, Ukrajina ima sposobne oružane snage, naročito protivvazdušnu odbranu.

A s obzirom na sve češća upozorenja sa Zapada, Putin bi morao dva puta razmisliti da li su Krim i jugoistočni djelovi Ukrajine, vrijedni borbe.

Pomjerena sjednica

Ukrajinski parlament, koji je danas trebalo da imenuje premijera i prelaznu vladu, pomjerio je tu sjednicu za četvrtak javlja Skaj njuz.

Novi vršilac dužnosti predsjednika Oleksander Turčinov treba da formira vladu samo nekoliko dana pošto je u parlamentu svrgnut predsjednik Janukovič. Već je počela i kampanja za predsjedničke izbore zakazane za 25. maj.

Ukrajinska Centralna izborna komisija jutros je objavila kalendar izbora po kome kandidati mogu do 4. aprila da se registruju.

Za to vrijeme traje bitka oko uticaja nad Ukrajinom, između Rusije, koja prijeti da će povući finansijsku podršku Ukrajini i osporava legitimitet prelaznih proevropskih vlasti, i EU, koja želi da vrati Ukrajinu na "svoju trasu".

Naftogas Ukrajine smanjio je uvoz gasa iz Rusiju od ponedjeljka, 24. februara na 28 miliona kubnih metara dnevno, sa 147 miliona kubnih metara, prenio je Rojters.

Razlog smanjenja uvoza izvor Rojtersa nije naveo.

Početkom prošle sedmice Naftogas Ukrajine je prebacio više od polovine sume na ime otplate duga Gaspromu za gas isporučen 2013. godine.

Gasprom je početkom februara objavio da dug Ukrajine za ruski gas za januar 2014. godine iznosi 658,4 miliona dolara, a za 2013. godinu 2,63 milijarde dolara.

Prema saopštenju vlade Ukrajine, Naftogas je prebacio 1,28 milijardi dolara na ime otplate duga. Ukrajinska kompanija je, istovremeno tražila odlaganje roka za otplatu preostalog dijela, do 15. aprila.

Galerija

Bonus video: