Medvedev: Teško sarađivati sa Vladom koju čine ljudi sa puškama

Novu ukrajinsku vlast su priznale Sjedinjene Američke Države i Evropska unija
56 pregleda 0 komentar(a)
Dmitri Medvedev, Foto: Beta/AP
Dmitri Medvedev, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 24.02.2014. 14:27h

Ruski premijer Dmitri Medvedev kazao je da je legitimitet ukrajinskih vlasti u pitanju.

On je kazao da je nova vlast došla na tu poziciju "oružanom pobunom".

"Vladom ne možemo smatrati muškarce koji s kalašnjikovima kruže Kijevom. Teško bi bilo raditi s takvom vladom", rekao je Medvedev te dodao kako je Rusija spremna ispuniti sve svoje obvaeze iz ugovora s Ukrajinom, no strahuju da bi njihovi interesi mogli biti ugroženi.

Novu ukrajinsku vlast su priznale Sjedinjene Američke Države i Evropska unija.

Potjernica za Janukovičem

Vršilac dužnosti ukrajinskog ministra policije Arsen Avakov je u međuvremenu izdao nalog za hapšenje smijenjenog predsjednika Viktora Janukovića, a kako je javio Asošiejtid pres, doskorašnji šef Ukrajine i još nekoliko visokih zvaničnika se traže zbog "masovnog ubijanja civila".

Tokom protesta u Kijevu je ubijeno 82 ljudi, mahom demonstranata.

Janukovič je stigao na Krim u nedjelju, otpustio svoje zvanično predsjedničko obezbjeđenje i odvezao se na nepoznatu lokaciju, kazao je Avakov dodavši da je svrgnuti predsjednik ranije probao da ode u rodni Donjeck, ali je zaustavljen.

BBC je prenio da Moskva povlači ambasadora Rusije iz Kijeva zbog sve gore situacije u Ukrajini.

Rusija je inače osudila izglasavanje smjene Janukoviča, a na povlačenje ambasadora uticala je izjava privremenog predsjednika Ukrajine da se okreće ka EU, a ne Rusiji, zbog koje se opozvani predsjednik bio "odrekao" približavanja Briselu.

Novi privremeni predsjednik Ukrajine Oleksander Turčinov obećao je da će zemlju vratiti na put evropskih integracija sada kada je zbačen Janukovič koji uživa podršku Moskve, dok su SAD i evropski saveznici upozorili Rusiju da ne šalje trupe u Ukrajinu.

Moskva prijeti podizanjem carina na uvoz iz Ukrajine

Rusija će podichi carine na uvoz iz Ukrajine ukoliko se Kijev približi Evropskoj uniji, rekao je ruski ministar za privredu u intervjuu objavljenom danas u Njemačkoj.

"Rećićemo Ukrajini: naravno da imate prava da birate svoj put", rekao je Aleksej Uljukajev za njemački poslovni dnevnik Handelsblat govoreći o sporazumu o pridruživanju koji Kijev planira da potpiše sa EU.

"Ali u tom slučaju smatraćemo da smo obavezni da podignemo uvozne carine', rekao je on. On je opravdao mogućnost uvođenja takve mjere zbog straha da bi preko Ukrajine mogli da ulaze evropski proizvodi u Rusiju, koji bi preplavili rusko tržište.

Kako navodi Frans pres Moskva loše gleda na moguće približavanje Ukrajine i EU, što želi dio ukrajinskog stanovništva i nove vođe zemlje.

Kijev ne može da ostane jak partner Moskve i da istovremeno potpiše sporazum o približivanju sa EU, ocijenio je Uljukajev. On je takođe izrazio žaljenje zbog negativnog uticaja političkih previranja u Ukrjajini na privredu njegove zemlje.

"Mnogi investicioni fondovi povlače svoj novac iz Ukrajine, i većina njih odmah zatim povlači novac i iz Rusije", rekao je Uljukajev i ocijenio da je jasno da će Ukrajina da se suoči s recesijom.

Tusk: Uslovljena pomoć

Poljski premijer Donald Tusk upozorio je danas da finansijska pomoć Ukrajini jeste i nacionalni interes Poljske, ali da Zapad mora da uslovi milijarde eura pomoći, kako je ponovo ne bi pojela korupcija i tamošnji tajkuni.

"Danas je najvažnija stvar da se Ukrajina pripremi za primanje pomoći. Ne dolazi u obzir da mi organizujemo veliki novac za Ukrajinu a tamo će ga rasipati korumpirane vlade ili tajkuni", upozorio je danas poljski premijer u Bjalistoku na istoku Poljske.

Tusk je naglasio da Zapad mora da zna gdje će biti usmjerena pomoć i na šta je potrošena. "Darežljivost Zapada mora da bude uslovljena. Ukrajina mora da se mijenja zahvaljujući tim sredstvima", rekao je poljski premijer.

Bonus video: