Otvoren put za kontrolu interneta u Turskoj: Gul potpisuje sporne zakone

Najveća opoziciona Republikanska narodna partija najavila je da će oba zakona uputiti Ustavnom sudu na mišljenje
0 komentar(a)
Ažurirano: 18.02.2014. 12:37h

Turski predsjednik Abdulah Gul nagovijestio je da će potpisati sporne zakone o jačoj državnoj kontroli nad internetom i pravosuđem uprkos širokom suprotstavljanju na političkoj sceni i u društvu, prenose danas turski mediji.

"Kao predsjednik, nije na meni da se stavim u ulogu Ustavnog suda", rekao je Gul tokom posjete Mađarskoj, a prenosi list "Hurijet".

Opozicija je već najavila da će se obratiti Ustavnom sudu.

"To je naša tradicija", dodao je Gul.

On je, pak, naveo da namjerava da iznese zabrinutost u vezi sa "problematičnim odredbama" u oba zakona, ali da nije na njemu da prigovara zakonodavstvu.

Turski parlament je proteklih sedmica usvojio oba sporna zakona zbog čega su vodeće grupe za zaštitu ljudskih prava u zemlji zatražile od Gula da ne potpiše zakone.

Veliki broj građana pobunio se protiv kontrole interneta od strane države (foto: Reuters)

Zakon o pravosuđu, zbog koga je došlo i do tuče između poslanika vladajuće Partije pravde i razvoja i opozicije u parlamentu, daje veća ovlašćenja ministarstvu pravde prilikom imenovanja sudija i tužioca, a ministar dobija ovlašćenja da pokreće istrage protiv Visokog savjeta sudstva i tužioca, nezavisnog tijela koje je odgovorno za imenovanje sudija.

Turski parlament odobrio je nedavno promjenu zakona koji reguliše upotrebu interneta i kojim se vlastima dozvoljava da blokiraju pristup stranicama koje narušavaju privatnost.

Prema tom zakonu, Uprava za telekomunikacije može da blokira pristup takvim stranicama u roku od četiri sata bez sudskog naloga.

Evropska komisija je navela da novi turski zakon o internetu predstavlja razlog za "ozbiljnu zabrinutost" kad je riječ o državnoj kontroli i pristupu javnosti informacijama.

Usvajanje zakona dolazi u momentu dok zemlju trese velika istraga o korupciji u koju su uključeni pripadnici političke i privredne elite iz najužeg kruga premijera Redžepa Tajipa Erdogana.

Najveća opoziciona Republikanska narodna partija najavila je da će oba zakona uputiti Ustavnom sudu na mišljenje.

Galerija

Bonus video: