Ukrajinski opozicionar Bulatov neće da traži azil

Njemačka kancelarka Angela Merkel razgovaraće u ponedjeljak u Berlinu s ukrajinskim opozicionarima
0 komentar(a)
Dmitro Bulatov, Foto: Reuters
Dmitro Bulatov, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.02.2014. 18:22h

Ukrajinski opozicionar Dmitro Bulatov, koji je sinoć stigao u Berlin poslije zlostavljanja u Ukrajini, odbacio je danas mogućnost da traži azil ističući da namjerava da se vrati u Ukrajinu.

"Neću nijednoj zemlji da podnesem zahtjev za azil. Želim da se vratim u Ukrajinu. Nastavićemo otpor i protest", rekao je Bulatov na konferenciji za novinare u Berlinu.

Dmitro Bulatov je jedan od lidera "Automajdana", pokreta demonstranata u automobilima, koji je izveo nekoliko spektakularnih akcija ispred rezidencije kod Kijeva ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča.

Bulatov je prvo prebačen u Litvaniju gdje je liječen poslije zlostavljanja u Ukrajini. On je rekao da su ga nepoznata lica držala više od nedjelju dana, mučila, "razapela i sekla", potom oslobodila u šumi kod Kijeva.

Njemačka kancelarka Angela Merkel razgovaraće u ponedjeljak u Berlinu s ukrajinskim opozicionarima Vitalijem Kličkom, Arsenijem Jacenjukom i Bulatovom o situaciji u Ukrajini.

Protesti u Ukrajini su počeli krajem novembra prošle godine nakon što je predsjednik Viktor Janukovič odbio da potpiše sporazum o pridruživanju s EU zarad približavanja Rusiji.

Bonus video: