Sara Vagenkneht: Euro ne funkcioniše, već dijeli Evropu

Ona je odbacila kritike da njena partija "nacionalistički razmišlja" i osporila da se ljevičari približavaju "Alternativi za Njemačku" (AfD), evropskeptičkoj partiji
0 komentar(a)
novac, euro, Foto: Reuters
novac, euro, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.02.2014. 17:04h

Potpredsjednik opozicione njemačke partije Ljevica Sara Vagenkneht zatražila je, neposredno pred evropski kongres svoje partije, ukidanje eura.

Ona tvrdi da ta moneta "dijeli Evropu".

Zbog toga je naišla na kritiku, čak i u sopstvenoj stranci, nastaloj spajanjem nasljednika bivših istočno-njemačkih komunista i WASG-stranke.

"Euro ne funkcioniše, već dijeli Evropu..", rekla je Vagenkneht u intervjuu nedeljniku "Cajt" i, ocjenjujući da je moguć novi monetarni sistem, žestoko kritikovala Evropsku uniju da "služi, prije svega, interesu velikih firmi i banaka".

Vagenkneht je naglasila da je njena partija protiv integracije koja urušava blagostanje većine u Evropi i da se političari, koji zastupaju takvu liniji, ne mogu nazivati prijateljima Evrope.

Ona je odbacila kritike da njena partija "nacionalistički razmišlja" i osporila da se ljevičari približavaju "Alternativi za Njemačku" (AfD), evropskeptičkoj partiji, koja se zalaže za ukidanje eura i koja na prošlim septembraskim saveznim izborima za dlaku nije uspjela da uđe u Bundestag.

Nosilac izborne liste AfD Hans-Olaf Henkel je neoliberalni privredni lobista, koji se zalagao za niske zarade i razgradnju socijalnog sistema..., rekla je Vagenkneht, distancirajući se od te stranke i dodala da AfD ne želi socijalnu Evropu.

Kada je riječ o njemačkim inostranim vojnim misijama, ona je rekla da vojnici Bundesvera nemaju šta da traže u inostranstvu.

"Evropske zemlje liferuju naoružanje u krizne oblasti i 'potpaljuju' grđanske ratove. Tada dolaze 'potpaljivači' i navodno žele da to gase. To nije pošteno", rekla je Vagenkneht, koja je u novom sazivu Bundestaga izabrana za treću po redu najljepšu poslanicu.

Bonus video: