Novi protesti u Kijevu: Na ulicama 70.000 demonstranata

Broj okupljenih koji su izašli na ulice Kijeva otprilike je kao prošlog vikenda, ali znatno manje nego krajem januara, kada su se protesti pretvorili u nasilje u kome je bilo i mrtvih
0 komentar(a)
Protesti u Kijevu, Foto: Reuters
Protesti u Kijevu, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.02.2014. 15:38h

Na Trgu nezavisnosti u Kijevu se okupilo oko 70.000 demonstranta kako bi izvršili pritisak na predsjednika Viktora Janukoviča da imenuje novu prozapadnu vladu.

Broj okupljenih koji su izašli na ulice Kijeva otprilike je kao prošlog vikenda, ali znatno manje nego krajem januara, kada su se protesti pretvorili u nasilje u kome je bilo i mrtvih.

Uz blagoslov vjerskih lidera, rok muzika odjekuje sa Trga nezavisnosti u Kijevu gdje demonstranti "kampuju" mjesecima i gdje se, po velikoj hladnoći u prestonici, održavaju novi protesti, prenijela je agencija AFP.

Novinari agencije AFP procjenjuju da je ukrajinska politička kriza pokazuju male znakove okončanja pošto se čeka odluka Janukoviča koji je "uhvaćen" između dvije strane - zahtijeva proevropskih demonstranta u zemlji i pomirljivog stava prema Rusiji koja je zamrzla, preko potrebnih 11 milijardi eura, dok se "situacija ne sredi".

Kijev upozorava na prijetnju od terorizma zbog protesta. Ukrajinska bezbjednosna agencija upozorila je danas na povećani rizik od terorizma zbog antivladinih protesta koji traju već skoro tri mjeseca.

Ta agencija je u saopštenju poručila da su njene jedinice za borbu protiv terorizma u pripravnosti, nakon velikog broja dojava o postavljenim bombama širom zemlje - na aerodromima, željezničkim stanicama, naftovodima i drugim lokacijama.

Agencija je, takođe, navela da to što su demonstranti zauzeli zgrade ministarstava smatra oblicima terorizma, što mnogi tumače kao upozorenje upućeno opoziciji.

Bonus video: