Pronađen nestali ukrajinski opozicionar

Ukrajinska vojska je danas pozvala predsjednika Viktora Janukoviča da preduzme "hitne mjere" radi "stabilizacije" situacije u zemlji
0 komentar(a)
Ažurirano: 31.01.2014. 14:50h

Ukrajinski opozicioni aktivista Dmitro Bulatov, koji je prošle sedmice nestao, izjavio je danas da je bio otet i mučen.

To je još jedan u nizu misterioznih napada na učesnike antivladinih protesta koji traju otkako je vlada odlučila da ne potpiše sporazum o jačanju odnosa sa Evropskom unijom. Bulatov je nestao 22. januara a pronađen je juče izvan Kijeva.

On kaže da su ga otmičari teško pretukli, odsjekli mu dio uva i isjekli mu lice.

Nestanak Bulatova izazvao je šok u zemlji. Pored njega nestala su još dvojica, a jedan je pronađen mrtav.

Visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednost Ketrin Ešton uputila je danas oštar protest zbog nezakonitog hapšenja, mučenja i ubistava demonstranata u Ukrajini.

“Zgrožena sam zbog očiglednih znakova mučenja i okrutnog postupanja prema organizatoru demonstracija Dmitru Bulatovu, koji je juče pronađen živ nakon što je prije sedam dana nestao"”, napisala je Ešton u saopštenju za medije.

Vojska pozvala Janukoviča da preduzme hitne mjere

Ukrajinska vojska je danas pozvala predsjednika Viktora Janukoviča da preduzme "hitne mjere" radi "stabilizacije" situacije u zemlji.

"Vojska i drugi zaposleni u ministarstvu odbrane pozvali su vrhovnog komandanta oružanih snaga da preduzme hitne mjere... radi stabilizacije situacije u zemlji", navodi se u saopštenju koje je objavljeno na sajtu ministarstva odbrane Ukrajine.

Ukrajinska opozicija već više od dva mjeseca protestuje zahtjevajući, između ostalog, odlazak sa vlasti Janukoviča zbog njegovog odbijanja da potpiše sporazum o pridruživanju EU.

Ukrajinski predsjednik optužio je opoziciju da "nastavlja da pogoršava situaciju", ali i priznao "greške" vlasti.

Galerija

Bonus video: