NASTAVLJENA ČISTKA

Turska: Preraspoređeno ili smijenjeno još 800 policajaca

Dosad je vlada premjera Erdogana širom Turske sankcionisala oko 6.000 policijskih službenika
0 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.01.2014. 14:10h

Turska vlada je u prijestonici Ankari smijenila li prerasporedila još oko 800 policajaca, reagujući na istrage navodne korupcije u najvišim političkim krugovima.

Na vebsajtu dnevnog lista "Milijet" se pojavila informacija da su među "sklonjenima" i mnogi visoki policijski funkcioneri, prenosi AFP.

Dosad je vlada premjera Erdogana širom Turske sankcionisala oko 6.000 policijskih službenika, što se ocjenjuje kao očigledna odmazda za korupcionaške istrage.

Takođje su, otkad je skandal oko korupcije izbio sredinom decembra, otpušteno na desetine tužilaca uključenih u istrage navodnog pranja novca, krijumčarenja zlata i podmićivanja.

Erdogan je za te istrage optužio svog bivšeg saveznika, propovjednika u egzilu Fetulaha Gulena, koji ima izuzetan uticaj na turske sudske i policijske krugove. Erdogan tvrdi da je pitanju zavjera protiv njegove vlade u ključnoj, izbornoj godini.

Međutim, Erdoganove čistke, kao i propisi kojima pokušaava da ostvari veći uticaj na sudstvo i Internet, izazivaju zabrinutost i u zemlji i van nje za tursku demokratiju.