SAD spremne da pomognu Rusiji u odbrani Sočija, strah od "crne udovice"

Na raspolaganju će biti vazduhoplovna i pomorska sredstva, uključujući dva broda američke mornarice u Crnom moru
9 komentar(a)
Ažurirano: 21.01.2014. 12:44h

SAD su spremne da pruže Rusiji podršku u okviru bezbjednosnih priprema za ZOI u Sočiju, uključujući raspoređivanje vojnih brodova u Crnom moru, saopštio je Pentagon

"SAD su spremne da daju svoju potpunu podršku ruskoj vladi za bezbjednosne pripreme uoči ZOI", navodi se u saopštenju portparola Pentagona Džona Kirbija.

Na raspolaganju će biti vazduhoplovna i pomorska sredstva, uključujući dva broda američke mornarice u Crnom moru, kao podrška i uz konsultacije s ruskim vlastima, navodi se u saopštenju.

Ovakav predlog Vašingtona već je iznio američki ministar odbrane Čak Hejgel u telefonskom razgovoru s ruskom ministrom odbrane Sergejm Šojguom 4. januara.

Moskva nije komentarisala predlog.

U juče objavljenom video snimku, ekstremisti iz ruskog Kavkaza su zaprijetili da će izvesti napade tokom ZOI, koje će se održati od 7. do 23. februara.

Panika zbog "Crne udovice"

Ruska policija krenula je u akciju pronalaženja Ruzane Ibragimove, poznate pod nadimkom "Crna udovica", 22-godišnjakinje djevojke iz Dagestana, za koju postoji sumnja da bi mogla da organizuje samoubilački bombaški napad na Zimskim olimpijskim igrama u Sočiju.

Mediji u Americi vjeruju da bi "Crna udovica", mogla izvesti napad na selekciju Sjedinjenih Američkih Država.

Ibragimova (foto: telegraph.co.uk)

"Sigurnost našeg olimpijskog tima je naš najveći prioritet. Kao što je to bio slučaj i prije, u saradnji smo sa State Departmentom, organizatorima i drugim agencijama kako bismo osigurali naše predstavnike i Amerikance koji putuju u Soči", kazao je portparol Olimpijskog komiteta SAD-a Patrick Sandusky.

Policija u Sočiju izlijepila je postere po gradu na kojima je Ibragimova prikazana sa i bez marame.

Njen suprug ubijen je u prošle godine u okršaju sa policijom u Dagestanu.

Sumnja se da je povezana sa "Kavkaskim emiratima", islamističkom pobunjeničkom pokretom na ruskom Kavkazu, koju predvodi Doku Umarov koji je prijetio terorističkim napadom na učesnike Igara u Sočiju.

Galerija

Bonus video: