Evropska unija otkazala tradicionalnu večeru sa Putinom zbog Ukrajine

Putin će 28. januara stići u Brisel na sastanak s čelnicima Unije, uprkos zategnutim odnosima
5 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.01.2014. 18:15h

Evropska unija je otkazala tradicionalnu večeru s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom na samitu EU i Rusije krajem januara, kako bi dala do znanja da nakon spora zbog Ukrajine stvari nijesu iste kao prije.

Putin će 28. januara stići u Brisel na sastanak s čelnicima Unije, uprkos zategnutim odnosima. Samit uobičajeno traje dva dana, no ovaj će put biti jednodnevni jer je otkazana večera dan uoči skupa.

Napetosti su izbile prošle godine kada je EU optužio Rusiju da pokušava Ukrajinu odvratiti od približavanja Evropskoj uniji i umjesto toga čvršće je vezati uz Rusiju.

Kijev je u novembru prošle godine šokirao Uniju tako što je u posljednji trenutak odustao od potpisivanja sporazuma o političkoj i ekonomskoj saradnji s EU.

Samit će trajati nekoliko sati koliko je potrebno za sastanke Putina s predsjednikom Evropske komisije Hozeom Manuelom Barosom, predsjednikom Evropskog savjeta Hermanom Van Rompejem i njihovim najbližim saradnicima, nakon čega će uslijediti radni ručak, rekli su evropski diplomati.

Bonus video: