Vatikan odgovara zbog navoda o zlostavljanju djece

Vatikan treba da odgovori na pitanje koje su mjere preduzete za borbu protiv pedofilije poslije niza skandala koje je pokušala da prikrije ili minimizira
0 komentar(a)
Vatikan, papa, Foto: Rojters
Vatikan, papa, Foto: Rojters
Ažurirano: 16.01.2014. 12:59h

Predstavnici Vatikana danas su odgovarali na pitanja o navodima o seksualnom zlostavljanju djece u crkvi na saslušanju koje je organizovao Komitet UN za prava djeteta u Ženevi.

Vatikan treba da odgovori na pitanje koje su mjere preduzete za borbu protiv pedofilije poslije niza skandala koje je pokušala da prikrije ili minimizira.

Nadbiskup Silvano Tomazi rekao je na saslušanju da takvi zločini "nikad ne mogu biti opravdani" bilo da su počinjeni kod kuće, u školi, za vrijeme sportskih aktivnosti ili u vjerskim organizacijama i strukturama.

Tomazi je rekao pred Komitetom UN da Vatikan pozdravlja sve predloge koji bi mogli da mu pomognu da se unaprijedi i podstakne poštovanje prava djeteta.

On je govorio na početku saslušanja na kome je Vatikan optužen da je omogućio silovanje hiljada djece time što je štitio sveštenike pedofile i svoju reputaciju na uštrb žrtava.

Ovo je prvi put da se Vatikan u javnosti brani od optužbi za seksualno zlostavljanje.

"Kakve promjene su uvedene u pravila ponašanja da bi se spriječilo seksualno zlostavljanje? Kakve su sankcije uvedene onima koji su se neprikladno ponašali", upitala je članica Komiteta Sara Ovijedo.

Predstavnik Vatikana je istakao da je odgovor Svete stolice na "tužnu pojavu seksualnog zlostavljanja maloljetnika" bio na više nivoa. On je rekao da je Vatikan ratifikovao Konvenciju o pravima deteta 1990. i njene protokole, uključujući i onaj protiv dječje pornografije 2000.

Tomasi je rekao i da je Vatikan formulisao uputstva za lokalne crkve a i same crkve su izdale preporuke da se izbjegne mogućnost zlostavljanja i kao primjer naveo Povelju o zaštiti djece i mladih koju je usvojila Američka katolička crkva 2005.

Bonus video: