Kipar: Ostavka šefa kiparskog zatvora zbog samoubistava zatvorenika

Pet zatvorenika se ubilo od jula prošle godine, a pozivi za hitnu akciju su dostigli vrhunac danas, kada se ubio još jedan zatvorenik, što je bilo treće samoubistvo od 1. januara
2 komentar(a)
Zatvor Lurigančo, Lima, Peru, Foto: Reuters
Zatvor Lurigančo, Lima, Peru, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.01.2014. 08:27h

Šef jedinog zatvora na Kipru podnio je juče ostavku zbog nekoliko samoubistava zatvorenika koja su skrenula pažnju na stanje u zatvoru.

Viši policijski oficir Jorgos Trifonidis rekao da mu je danas posljednji radni dan poslije pet godina na mjestu vršioca dužnosti direktora zatvora.

Pet zatvorenika se ubilo od jula prošle godine, a pozivi za hitnu akciju su dostigli vrhunac danas, kada se ubio još jedan zatvorenik, što je bilo treće samoubistvo od 1. januara.

Ministar pravosuđa Jonas Nikolau je u ponedjeljak najavio niz mjera, uključujući i smjenjivanje čuvara, uvođenje patroliranja elitne policijske jedinice u zatvoru, uređivanje posebne zatvorske zgrade za psihički oboljele zatvorenike.

Nikolau je u ponedjeljak rekao poslanicima da je prošle godine bilo 50 pokušaja samoubistva zatvorenika, dok ih je 2012. bilo 35, a 2011. 20.

Zabrinutost zbog samoubistava je skočila pošto je objavljeno grupno silovanje jednog 23-godišnjeg Rumuna prošlog vikenda, na šta je predsjednik Kipra Nikos Anastasijadis dao oštru izjavu o "nultoj toleranciji" prema zatvorskom osoblju i policiji koji svoj posao ne rade dobro, ili su umiješani u malverzacije.

Odlazeći šef zatvora Trifonidis smatra da je on dobro radio i naveo da je taj hronično pretrpani zatvor imao 720 zatvorenika prije godinu dana - 270 više od broja mjesta, a sada ih je 560.

On je rekao da zatvorsko osoblje nije krivo za nedostatke objekta koji se gomilaju decenijama, a vlade su ih uglavnom ignorisale.

Bonus video: