„Gej metastaza“ u Ruskoj pravoslavnoj crkvi

RPC je juče takođe podržala predlog o pokretanju nacionalne debate o tome da li homoseksualnost treba kriminalizovati, prenio je list „Izvestija“.
67 pregleda 12 komentar(a)
Ažurirano: 11.01.2014. 16:37h

Istaknuti teolog koji tvrdi da je razotkrio moćni „gej lobi“ u Ruskoj pravoslavnoj crkvi (RPC) strahuje da će mu biti oduzet sveštenički čin.

Tvrdnje đakona Andreja Kurajeva, poznatog vjerskog aktiviste koji je predavao na Moskovskoj duhovnoj akademiji, su potencijalno štetne i izlažu crkvu optužbama za dvostruke standarde, piše Radio Slobodna Evropa (RFE/RL).

RPC smatra da je homoseksualnost „grešna poremećenost ljudske prirode“ i podržala je ruski zakon koji zabranjuje širenje homoseksualne propagande među maloljetnicima.

RPC je juče takođe podržala predlog o pokretanju nacionalne debate o tome da li homoseksualnost treba kriminalizovati, prenio je list „Izvestija“.

Portparol crkve Vsevolod Čapljin je rekao da to pitanje „nesumnjivo zaslužuje raspravu u društvu“, i dodao da dok homoseksualni odnosi predstavljaju prijetnju za društvo, o mogućem kažnjavanju takvih djela bi trebalo da odluči narod.

To je bio Čapljinov odgovor na poziv bivšeg sveštenika, glumca i šoumena Ivana Ohlobistina da se zabrani muška homoseksualnost, kao što je bio slučaj u vrijeme Sovjetskog Saveza.

U otvorenom pismu predsjedniku Vladimiru Putinu prije tri dana, Ohlobistin mu je uputio zahtjev da organizuje referendum o tome da se „član 121 koji kažnjava 'sodomiju' vrati u krivični zakonik Ruske Federacije.“

Međutim, moguće je da podrška RPC ovom kontroverznom predlogu ima više veze sa pokušajem odvraćanja sve češćih optužbi na račun homoseksualnih odnosa u ruskoj crkvi.

Kurajev kaže da patrijarh Kiril želi da ga ućutka (foto: Beta/AP)

Kurajev je prije dvije nedjelje izbačen sa akademije, najviše obrazovne institucije crkve, zbog izjava o postojanju moćnog „gej lobija“ u visokim ešalonima RPC.

Akademija je objasnila da više ne želi da toleriše njegove „šokantne izjave“ i njegove „šokantne i provokativne“ aktivnosti u medijima i na Internetu.

Na svom popularnom blogu LifeJournal, Kurajev je objavio svjedočenja muškaraca koji su bili primorani na seksualne odnose sa pravoslavnim sveštenicima. On je ustvrdio da su gej odnosi u RPC uobičajeni.

Kurajev, koji ima brojne pristalice među vjernicima i sveštenstvom, poznat je po radikalnim tiradama koje ga često dovode u sukob sa Moskovskom patrijaršijom.

Davao je antisemitske izjave, podržao nedavno pomilovanog bivšeg tajkuna i kritičara Kremlja Mihaila Hodorkovskog i protestovao protiv zatvaranja članica benda Pusi rajot. Međutim, tvrdi da je njegov pad izazvala odluka da se bori protiv onoga što opisuje kao „gej metastazu“ u RPC.

Kurajev očekuje još veću odmazdu.

„Sve je moguće,“ rekao je za RFE/RL. „Mogli bi mi čak oduzeti čin.“

Kurajev je bio štićenik prethodnog ruskog patrijarha Alekseja II, koji je umro u decembru 2008. On odbacuje spekulacije da sadašnji poglavar RPC, patrijarh Kiril, želi da ga ućutka.

Želi da zabrani homoseksualnost: Ivan Ohlobistin ( foto: theplace2.ru)

Za svoju smjenu optužuje „gel lobi“ koji, kako upozorava, velikom brzinom učvršćuje svoj uticaj unutar crkve.

„To je veoma moćna grupa ljudi, od kojih su neki na važnim pozicijama, i u sinodu,“ kaže Kurajev.

Priznaje da „nema recept“ za borbu protiv homoseksualnog uticaja ali ipak vjeruje da sveštenici uveliko podržavaju njegove napore da očisti RPC.

„Dobijam brojna pisma i pozive podrške od sveštenika“.

Kalendar sa Staljinovim likom

RPC se našla na meti oštrih kritika na Internetu, zbog objavljivanja zidnog kalendara za 2014. godinu, na čijim su stranicama prikazane fotografije i detalji iz biografije Josifa Visarionoviča Staljina.

Crno-bijeli kalendar, pod nazivom „Staljin“, košta 200 rubalja (oko 4 eura) i predstavljen je kao „veliki poklon veteranima i ljubiteljima istorije“. Polemiku na Internetu pokrenuo je istoričar Mihail Babkin, kada je 7. januara postavio vijest o objavljivanju kalendara.

Sporni kalendar

Jedan od oko 200 komentara na njegovu poruku glasi: „Sramota i uvreda za sve koji su nastradali“, misleći na milione ljudi ubijenih u vrijeme Staljinove diktature, prenio je Rojters.

RPC, koja je pod Staljinovom vlašću bila proganjana i obnovljena nakon pada SSSR-a 1991, saopštila je da je u julu otpustila direktora Patrijaršijskog izdavačkog centra kada je saznala za štampanje kalendara, ali da su oni već bili isporučeni.

"Ruska pravoslavna crkva bila je pod najstrašnijom represijom tokom Staljinove vlasti, kada je hiljade sveštenika bilo deportovano i ubijeno. Objaviti takvo izdanje u crkvenoj ustanovi je moralno neprihvatljivo", rekao je za Rojters portparol RPC Vahtang Kapšidze.

Dodao je, međutim, da među Rusima ima i onih koji i dalje gaje simpatije prema Staljinu, smatrajući ga zaslužnim za pobjedu u Drugom svjetskom ratu i sticanje statusa zemlje kao supersile.

"To je biznis. RPC koristi svoje resurse da bi zarađivala novac,“ napisao je Andrej Kurajev na svom blogu. „Problem je u tome a ne u Staljinovim slikama.“

Galerija

Bonus video: