Vlada Italije prodaje vlasnički udio u državnoj pošti

Cilj vlade je prodaja udjela u krovnoj grupaciji, umjesto u njenim individualnim bankarskim ili osiguravajućim odjeljenjima
68 pregleda 0 komentar(a)
poštanske markice, Foto: Wikimedia
poštanske markice, Foto: Wikimedia
Ažurirano: 10.01.2014. 16:00h

Zvaničnici italijanske vlade sastali su se kako bi izradili plan za prodaju manjinskog udjela u državnoj pošti, u sklopu nastojanja da smanje ogromni dug zemlje.

Među onima koji su se preliminarno dogovorili o prodaji 40 odsto akcija "Poste italiane", koja je 100 odsto u vlasništvu države, bili su ekonomski savjetnik premijera Enrika Lete, Fabrićo Pagani, zamjenik italijanskog ministra industrije Antonio Katrikala i izvršni direktor pošte Masimo Sarmi, prenosi Reuters.

Cilj vlade je prodaja udjela u krovnoj grupaciji, umjesto u njenim individualnim bankarskim ili osiguravajućim odjeljenjima.

"Prodaja većinskog udjela nije opcija", izjavio je jedan od izvora upoznat sa situacijom.

Akcije pošte biće ponuđene institucionalnim i malim investitorima, uključujući i zaposlene, čiji će predstavnici takođe moći da postanu članovi odbora, dodaje neimenovani izvor.

Italijanska vlada se nada da će prodaja biti okončana do kraja ove godine kako bi prikupljena sredstva mogla iskoristiti za smanjenje duga.

Bonus video: