Novi protesti u centru Kijeva

Jedan od lidera opozicije Vitalij Kličko rekao je da poslije božićnih praznika očekuje "novi talas demonstracija" kako bi se pripremio generalni štrajk u zemlji
4 komentar(a)
Protesti u Kijevu, Foto: Reuters
Protesti u Kijevu, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.01.2014. 16:14h

Preko deset hiljada ljudi okupilo se u centru Kijeva protestujući zbog nasilja ukrajinske vlade nad demonstrantima. Jedan od lidera opozicije Vitalij Kličko rekao je da poslije božićnih praznika očekuje "novi talas demonstracija" kako bi se pripremio generalni štrajk u zemlji.

Kličko je pozvao je demonstrante na okupljanje u što većem broju, jer su protesti, koji su počeli prije mjesec i po, prenose agencije.

"Rukovodioci se prave da ne čuju narod, ali mi smo suviše jaki i možemo ih pobijediti", rekao je Kličko pred oko 10.000 okupljenih na početku prvog protesta u ovoj godini, na trgu Majdan.

Protesti su izbili zbog novembarske odluke predsjednika Viktora Janukoviča da na potpiše sporazum sa Evropskom unijom. To je duboko razljutilo one Ukrajince koji se zalažu za evrointegracije, a protiv su uticaja Rusije.

Napad na 34-godišnju novinarku Tatjanu Čornovol, poznatu po istraživačkim tekstovima o korupciji bliskih saradnika Viktora Janukoviča, ponovo je motivisao Ukrajince da masovno izađu na demonstracije.

Bonus video: