VB: Ništa od "invazije" radnika, stgao samo jedan Rumun

"Nisam došao da vam opljačkam zemlju, došao sam da radim, da zaradim neki novac i da se vratim u svoju zemlju"
6 komentar(a)
London, Foto: Shutterstock
London, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.01.2014. 08:38h

U prva dva dana ove godine na rad u Britaniju stigao je samo jedan Rumun, koji od ranije ima obećano radno mjesto.

Iako su Britanci strahovali da će, zbog otvaranja slobodnog evropskog tržišta rada za Rumune i Bugare od 1. januara, stanovnici Rumunije izvršiti "invaziju" na Veliku Britaniju, u prva dva dana ove godine na rad u tu zemlju stigao je samo jedan Rumun, koji od ranije ima obećano radno mjesto.

Na aerodromu Luton u Londonu bila su prisutna dva britanska parlamentaraca zajedno s novinarima i TV kamerama, kako bi se lično uvjerili da će posle 1. januara 2014. početi rumunsko-bugarska "invazija" na Veliku Britaniju.

Avionom je stigao samo jedan Rumun radi zapošljavanja u Britaniji, a vozom, autobusima ili automobilima nijedan građanin Rumunije osim nekoliko njih koji već odavno rade u Britaniji, a ovog puta su se vraćali s Božićnih praznika.

Laburista Kit Vac i njegov kolega Mark Rekles pozvali su na kafu Rumuna Viktora Spireskua (30 godina) željnog da se zaposli, sa kojim su srdačno razgovarali na razne teme, pa i o fudbalu i ekipi Steaue.

Spiresku je, kako su objavili mnogi britanski mediji, kazao britanskim parlamentarcima na tečnom engleskom jeziku: "Bože, koliko je ovde političara!" i uz osmijeh dodao: "Nisam došao da vam opljačkam zemlju, došao sam da radim, da zaradim neki novac i da se vratim u svoju zemlju".

U zemljama EU koje su od 1. januara otvorile tržište rada za slobodno zapošljavanje Rumuna i Bugara govorilo se da će doći do njihove prave "invazije", da će biti ugrožen sistem osiguranja i da će početi prosjačcenje na ulicama gradova.

Ministar spoljnih poslova Njemačke Frank-Valter Sstajnmajer izjavio je danas da stavljanje pod znak pitanja slobode kretanja i rada "donosi štete Evropi i Njemačkoj".

"Evropske slobode su jezgro naše ideje o Evropi. Sloboda kretanja radnika je vitalni dio evropskog integrisanja", rekao je Štajnmajer i dodao da je Njemačka imala "ogromne koristi od toga, svakako veće od drugih".

Rumunski premijer Viktor Ponta i ministar spoljnih poslova Titus Korlacean su u posljednje vrijeme uveravali evropske partnere da se poslije 1. januara 2014. ništa posebno neće dogoditi, da neće biti "invazije" Rumuna na evropsko tržište rada, navodeći da oni koji su željeli da rade van zemlje, već se nalaze van nje, i to prvenstveno u Španiji i Italiji.

Bonus video: