Bugari i Rumuni od danas mogu da rade u EU

U Britaniji su eventualni budući poslodavci morali da obezbijede radne dozvole za Bugare i Rumune, a na njima je bilo da pribave tzv. "pristupnu radnu kartu"
0 komentar(a)
Eurozona, Foto: Shutterstock
Eurozona, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.01.2014. 15:11h

Građani Rumunije i Bugarske od danas bez ograničenja mogu da se zaposle u cijeloj Eevropskoj uniji.

U strahu od masovnih migracija, privremene mjere ograničenja njihovog zapošljavanja i korišćenja beneficija (na period od sedam godina), uvelo je devet od tadašnjih 26 članica Unije, kada su joj se 2007. godine pridružile te dvije zemlje, izvještava Bi Bi Si.

Vlasti u Bukureštu i Sofiji ističu da potpunim otvaranjem tržišta rada EU za njihove državljane neće doći do masovnog egzodusa jer su mnogi koji su želili da odu i potraže sreću u inostranstvu to već učinili.

Dosad su Francuska, Holandija i Belgija od Bugara i Rumuna koji su željeli da rade u njihovim zemljama tražili da prethodno obezbijede radne dozvole.

U Britaniji su eventualni budući poslodavci morali da obezbijede radne dozvole za Bugare i Rumune, a na njima je bilo da pribave tzv. "pristupnu radnu kartu".

Pripadnici ova dva naroda s niskim kvalifikacijama mogli su dosad da se zaposle u Britaniji jedino u poljoprivredi i prehrambenoj industriji i to u okviru postojećeg sistema kvota.

Bonus video: