Šojble: Evropa neće okrenuti leđa Grčkoj

Šojble je odbacio eventualni novi otpis grčkog duga, ali i napomenuo da je moguća dodatna pomoć toj zemlji.
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.12.2013. 19:00h

Evropa neće okrenuti leđa Grčkoj, a predsjedavajuća pozicija te zemlje u EU predstavlja veliku priliku za Atinu, saopštio je njemački ministar finansija Volfgang Šojble.

"Predsjedavanje Atine u EU pokazaće grčkom narodu da je Evropa njegova budućnost", poručio je Šojble.

Odgovornost predsjedavanja EU, kako je rekao Šojble, podrazumijeva identitet, samouverenost, ponos, prenosi Tanjug.

"Grčko predsjedavanje velika je prilika kako za tu zemlju, tako i za Evropu", dodao je Šojble.

On je dodao da zadatak nadzora reformi leži isključivo u rukama "trojke", Evropske komisije, Evropske centralne banke (ECB) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Šojble je odbacio eventualni novi otpis grčkog duga, ali i napomenuo da je moguća dodatna pomoć toj zemlji.

"Sredinom godine ćemo odlučiti da li je Grčkoj potrebna nova pomoć. Ako Atina nastavi sa planiranim reformama i ispuni neophodne uslove, nećemo joj okrenuti leđa", rekao je Šojble.

Trenutni program pomoći Grčkoj ističe u julu naredne godine.

Samaras: U 2014. nećemo tražiti nove zajmove

"U 2014. godini, napravićemo veliki korak ka izlasku iz paketa pomoći. U narednoj godini, Grčka će ponovo izaći na tržišta i početi da postaje normalna zemlja. U novoj godini, grčki dug će zvanično biti proglašen održivim, što znači da neće biti potrebe za novim kreditima ili novim programima pomoći", izjavio je Samaras u televizijskom obraćanju naciji, prenosi Frans pres.

Grčki premijer Samaras obećava povratak svoje zemlje u "normalno" stanje (foto: Reuters)

Grčka je u maju 2010. postala prva zemlja eurozone koja je primila finansijsku pomoć od 110 milijardi eura od Evropske unije, Međunarodnog monetarnog fonda i Evropske centralne banke.

Pošto joj ta sredstva nijesu pomogla, Grčka se opasno približila izlasku iz eurozone, nakon čega je 2012. primila drugi paket pomoći od 130 milijardi eura, kao i otpis duga u visini od 100 milijardi eura.

Drugi paket pomoći bi trebalo da bude okončan sredinom 2014. godine, ali je rašireno mišljenje da će oslabljena grčka ekonomija zahtijevati dodatnu pomoći EU i MMF-a.

Kreditori brinu da Grčka neće moći da naredne godine otplati zajmove od 4,4 milijarde eura, kao i da bi budžetski deficit zemlje mogao porasti na 10,9 milijardi eura do 2015. godine.

Grčka prolazi kroz šestu godinu recesije, a stopa nezaposlenosti je veća od 27 odsto.

Galerija

Bonus video: