Manje od pola

47% Rusa podržava Putinovu odluku o pomilovanju Hodorkovskog

Pet odsto Rusa ne odobrava tu odluku, dok njih 40 odsto nema stav o tom pitanju, navodi se u anketi sprovedenoj između 20. i 24. decembra
2 komentar(a)
Vladimir Putin, Viktor Januković, Foto: Rojters
Vladimir Putin, Viktor Januković, Foto: Rojters
Ažurirano: 19.02.2019. 21:10h

Skoro polovina Rusa, njih 47 odsto, odobrava odluku predsjednika Vladimira Putina da pomiluje Mihaila Hodorkovskog, pokazuje objavljena anketa centra Levada.

Pet odsto Rusa ne odobrava tu odluku, dok njih 40 odsto nema stav o tom pitanju, navodi se u anketi sprovedenoj između 20. i 24. decembra na reprezentativnom uzorku od 1.603 ispitanika.

Hodorkovskog, koji je odslužio više od deset godina zatvora i koji je trebalo da izađe iz zatvora u avgustu 2014, prošle nedjelje je pomilovao Putin na opšte iznenađenje javnosti, pošto je prethodno potpisao njegovu molbu za pomilovanje.

Po oslobađanju, Hodorkovski je napustio Rusiju i otputovao u Njemačku.

Tridesettri odsto ispitanika smatra da je bivši milijarder, nekada najbogatiji čovjek u Rusiji, osuđen za pronevjeru, krađu nafte i pranje novca, priznao krivicu time što je tražio pomilovanje.

Po dolasku u Berlin u petak bivši oligarh je potvrdio da je zatražio amnestiju od ruskog predsjednika "zbog porodičnih okolnosti", ali je negirao da je priznao krivicu.

Hodorkovski, koji je prema brojnim analitičarima platio što se usprotivio Vladimiru Putinu i pokazao previše nezavisnosti i finansirao opozicione stranke, u više intervjua isključio je mogućnost uključenja u političku borbu i finansiranje opozicije.

Preporučujemo za Vas