Nevolje širom Evrope

Božić proslavljen uz olujno nevrijeme

Na udaru snažnih vjetrova našli su se danas Alpi i Pirineji, nakon što je nevrijeme juče izazvalo haos na sjeverozapadu Francuske, prenosi AFP
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.12.2013. 19:33h

Hiljade porodica u Francuskoj i Britaniji dočekalo je ove godine Božić u mraku i poplavama usled snažne oluje, obilnih kiša i vjetrova jačine uragana.

Jaki vjetrovi, koji su dostigli brzinu od čak 145 kilometara na sat, i obilne kiše pogodili su na Badnje veče i Francusku i Britaniju, zbog čega su otkazani mnogi polasci vozova, avionski letovi i putovanja brodom, javile su agencije.

Na udaru snažnih vjetrova našli su se danas Alpi i Pirineji, nakon što je nevrijeme juče izazvalo haos na sjeverozapadu Francuske, prenosi AFP.

U oblasti atlantskih Pirineja zabilježeni su udari vjetra od 228 kilometara na sat, što je rekord u Francuskoj, navodi francuski dnevnik "Figaro".

Francuzi tradicionalno večeraju kasno na Badnje veče i u ponoć dižu božićnu zdravicu, ali je ove godine oluja "Dirk" primorala 82.000 porodica da to čine uz svjetlost svijeća.

Jutros se broj domaćinstava koja su ostala bez struje čak uvećao na skoro 120.000, dok u francuskoj elektrodistrubuciji procjenjuju da će do kraja dana 90 odsto tih domaćinstava ponovo dobiti električnu energiju.

Bretanja je daleko najugroženiji francuski region, gdje je oluja "Dirk", koja je poobarala dalekovode i drveće preko kablova i puteva, poplavila centar grada Morle, gdje su prodavnice pune vode.

"To znači da je načinjena velika šteta. To se dogodilo tako iznenada i bilo je toliko snažno da nismo imali vremena da zaštitimo robu, pa je dosta toga uništeno", rekla je radiju RFI gradonačelnica Anjes Lebren.

Meteorolozi su izdali upozorenje u pet oblasti u regionu, upozorivši na obilne kiše i snežne padavine uz mogućnost formiranja sniježnog pokrivača od preko 50 santimentara na visinama iznad 1.700 metara.

Juče je nekoliko skijališta na Pirinejima, na jugozapadu Francuske, zatvoreno zbog vjetrova koji su duvali brzinom od 228 kilometara na sat.

Istovremeno je u Parizu, na Ajfelovoj kuli, zabilježena jačina vjetra od 144 kilometara na sat.

Putnici na aerodromu Getvik čije je letove odložilo nevrijeme (foto: CBC News)

I hiljade Britanaca dočekalo je Božić bez struje, a u Britaniji je i dalje na snazi upozorenje na ozbiljne poplave u tri regiona, dok su za 350 lokacija izdata blaža upozorenja, uglavnom u južnoj i centralnoj Engleskoj, saopštila je danas britanska služba za zaštitu životne sredine.

Desetine hiljada ljudi, pretežno na jugu Engleske, sinoć nijesu imale struju, a inženjeri rade na uspostavljanju snabdijevanja električnom energijom, prenosi Rojters.

Oluje koje su zahvatile veći dio sjeverne Evrope odnijele su u protekla tri dana šest života, od kojih pet u Velikoj Britaniji i jedan u Francuskoj. U Holandiji su trajekti prekinuli da saobraćaju na sjeveru, a oštećene su i neke zgrade, prenose lokalni mediji.

U Španiji je jedan voz u Galiciji iskočio iz šina kada je na njih palo drvo, ali niko od putnika nije povrijeđen.

Aerodrom u Bilbau otkazao je letove ka Parizu, Barseloni i Madridu.

Portugal (foto: Reuters)

U Portugalu je 18 oblasti proglasilo vanredne mjere zbog mogućih udara talasa visine do 7,5 metara, dok u Švajcarskoj duva vjetar jačine 100 kilometara na sat.

Problemi i u Austriji

Jak vjetar zadao je puno posla vatrogasnoj službi od sinoć do jutros na zapadu Austrije, koja je imala više od 40 intervencija samo u pokrajini Forarlberg.

Usljed jakog vjetra došlo je do prekida snabdijevanja električnom energijom u mjestu Partenen im Montafon, pošto je jedno stablo palo na dalekovod.

Do prekida struje došlo je u vrijeme kada su mnogi slavili Badnje veče u krugu porodice.

Vatrogasne jedinice su tokom noći, ali i tokom jutra u više navrata morale da izlaze na lice mjesta i uklanjaju stabla koja su pala na put.

I u pokrajini Tirol su nadležne službe imale pune ruke posla da uklanjaju stabla sa puteva, ali i da osiguraju kranove i skele koji su prijetili da padnu.

U skijaškim centrima je podignut nivo opasnosti od lavina na nivo 3 na skali od pet nivoa.

Olujni vjetar dostigao je brzinu od 150 kilometara na čas u planinama pokrajine Salcbugr. Mnogi ski-liftovi su zbog jakog vjetra privremeno zatvoreni.

Istovremeno je u gradu Salcburg zabilježen najtopliji Božić u posljednje vrijeme, gdje je izmjereno 15,6 stepeni, a prethodni rekord iz 2000. iznosio je 12,6 stepeni.

Galerija

Preporučujemo za Vas