Ruska pravoslavna crkva dobila dozvolu za gradnju u Parizu

Planovi za izgradnju crkve datiraju od 2007. kada je pokojni patrijarh Aleksej II boravio u Francuskoj
72 pregleda 1 komentar(a)
Pariz, Foto: Shutterstock
Pariz, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.12.2013. 17:28h

Francuske vlasti dale su dozvolu za izgradnju nove Ruske pravoslavne crkve u blizini Ajfelovog tornja u Parizu, pošto je cijeli projekat bio blokiran 2010, saopštila je danas Ambasada Rusije u Francuskoj.

Planovi za izgradnju crkve datiraju od 2007. kada je pokojni patrijarh Aleksej II boravio u Francuskoj i izrazio želju da Ruska pravoslavna crkva izgradi veću bogomolju u Parizu.

U francuskoj prijestonici ima nekoliko ruskih crkava, od kojih je, međutim, samo jedna - crkva Tri sveta vrača - pod kontrolom Moskovske patrijaršije.

"Dobili smo potvrdu da je odobrena dozvole za izgradnju (nove) crkve" , rekao je ruski diplomata u Parizu, bez preciziranja kada će radovi na izgradnji započeti.

U Moskvi sada radi na izradi novog pojekta crkve i očekuje da će građevinski projekta koji će uključiti nove tehnologije i materijale sa titanijumom i ugljenikom, biti završen u januaru 2014.

Ruska pravoslavna crkva je trebalo da 2010. izgradi novu crkvu u blizini Ajfelovog tornja. Međutim, tadašnji gradonačelnik Betrand Delano, socijalista, ocijenio je projekt za novu crkvu kao "osrednju arhitekturu koncipiranu na brzinu".

Bonus video: