"Čitava Rusija je kažnjenička kolonija“

"Mislim da ova amnestija ne predstavlja humanitarni čin, već da je svrha toga čist publicitet. Da sam imala izbor da odbijem da budem amnestirana, uradila bih to"
31 komentar(a)
Ažurirano: 23.12.2013. 16:03h

Dvije članice ruskog benda Pusi rajot izašle su iz zatvora na osnovu zakona o amnestiji. Jedna od aktivistkinja odmah je rekla da nije u pitanju humanitarni čin Putinove vlasti, nego marketinški trik.

Nadežda Tolokonikova i Marija Aljohina su, zajedno sa koleginicom Jekatarinom Samuzevič, najprije osuđene na dvije godine u kažnjeničkom logoru zbog izgreda i religijske hajke, kako je okarakterisana njihova „pank-molitva“ u Hramu Hrista Spasitelja u Moksvi.

Samuzevičeva je ubrzo puštena na uslovnu slobodu, a Aljohinu i Tolokonikovu je spasao tek zakon o amnestiji.

„Naravno da zatvor nije lijepo mjesto“, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin prošle sedmice na spektakularnoj konferenciji pred 1.300 novinara. Sažaljenja za mlade muzičarke, njegove kritičarke nije bilo: „Nije mi žao što su one u zatvoru, već što su sprovele akciju koja, prema mom mišljenju, ponižava dostojanstvo žene“, rekao je Putin.

Zapadni mediji često podsjećaju da su dvije članice Pusi rajota koje su završile u zatvoru zapravo majke – što ne bi trebalo nigdje da se računa.

Tako se zaboravlja anarhistička nota protesta, odnosno da demokratija ne znači da možeš da uradiš baš sve baš na svakom mjestu. Crvena linija koju su pankerke prešle bio je posred usred crkve – tada su prejako stale na žulj Kremlju, a i Pravoslavnoj crkvi. Pre toga su njihove proteszne akcije prolazile manje-više glatko, kada su politički angažovanim phesmama na javnim mhestima – recimo na Crvenom trgu – tražile slobodne izbore i Putinovo povlačenje.

Nije bilo do Putina…

Kažnjeničke kolonije u kojima su bile Aljohina i Tolokonikova trebalo je da nauče djevojke lijepom ponašanju. Uprava zatvora ih je šikanirala, druge zatvorenice su ih takođe maltretirale.

Dvije žene su pokušale da se brane na svoj način – Aljohina je štrajkovala glađu u zatvoru u Nižnjem Novgorodu, a Tolokonikova je iz logora u Sibiru prokrijumčarila u javnost otvoreno pismo u kojem je izvjestila o očajnim uslovima u zatvoru i planskom poniženju koje tamo čeka robijaše.

Ona je navodno u ćeliji zaradila i tuberkulozu. „Čitava Rusija je uređena kao kažnjenička kolonija“, rekla je Tolokonikova po izlasku iz zatvora.

Putin je na konferenciji za novinare na pitanja o članicama benda odgovarao lakonski – nije se, kaže, pitao on nego ruska Duma koja je donijela Zakon o amnestiji, koji opet nije pisan specijalno za mlade aktivistkinje nego pogađa 25.000 ljudi.

Posebnim ukazom oslobođen je i naftni oligarh Mihail Hodorkovski, inače Putinov kritičar. Zapadni posmatrači vjeruju da se radi o pokušaju Kremlja da umije svoj imidž pred Zimske olimspijske igre u Sočiju.

Galerija

Bonus video: