1.2 miliona Austrijanaca psihički bolesno

Štelcig se zato založio ponovo za psihoterapiju čije bi troškovi bili pokriveni osiguranjem, jer mnogi pacijenti ne mogu sebi da priušte ovakvo liječenje
0 komentar(a)
depresija, Foto: Shutterstock
depresija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 22.12.2013. 11:06h

U Austriji je 900. 000 ljudi podvrgnuto psihološkom ili psihijatrijskom liječenju, a 840. 000 njih je pod terapijom medikamentima, a procjenjuje se da je ova cifra još veća.

"Može se poći od toga da je 1,2 miliona Austrijanaca psihički bolesno", ocjena je Manfreda Štelciga, šefa specijalnog odjeljenja za psihosomatsku medicinu na Univerzitetu u Salcburgu.

On objašnjava da se kod trećine pogođenih ovom bolešću oboljenje ne dijagnostikuje.

Razlog tome je, kako je objasnio, to što mnogim ljekarima opšte prakse nedostaje klinička slika i u prosjeku prođe i pet godina dok pacijent ne dobije pravu dijagnozu i liječenje.

On objašnjava da ovakav dug period dijagnostikovanja ima i ekonomske posljedice, jer konsekventnim pravovremenim liječenjem kod 35 procenta oboljelih mogu da se dugoročno smanje troškovi liječenja.

Štelcig se zato založio ponovo za psihoterapiju čije bi troškovi bili pokriveni osiguranjem, jer mnogi pacijenti ne mogu sebi da priušte ovakvo liječenje.

Bonus video: