TEŠKA VREMENA

Putin: Morali smo pomoći bratskoj Ukrajini

"Ako za Ukrajince kažemo da su bratski narod, a Ukrajina bratska zemlja, onda moramo da se prema njima ponašamo kao bliski rođaci "
13 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.12.2013. 11:21h

Predsjednik Rusije Vladimir Putin je na velikoj godišnjoj konferenciji za novinare u Moskvi izjavio da je Rusija morala Ukrajini da ponudi paket pomoći.

On kaže da su morali da pomognu "bratskoj zemlji" koja prolazi kroz ekonomsku i političku krizu.

"Ako za Ukrajince kažemo da su bratski narod, a Ukrajina bratska zemlja, onda moramo da se prema njima ponašamo kao bliski rođaci i da pomognemo ukrajinskom narodu u ova teška vremena", istakao je Putin.

Ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič i Putin postigli su u srijedu u Moskvi dogovor o paketu pomoći Ukrajini vrijednom 15 milijardi dolara, kao i sniženju cijene ruskog gasa za Ukrajinu za jednu trećinu.

Rojters je danas objavio da je Evropska unija navodno planirala da Ukrajinu pomogne sa 19 milijardi dolara.

Putin je danas dodao i da se zvanična Moskva ne protivi tome da Ukrajina potpiše Sporazum o pridruživanju sa Evropskom unijom, ali je istakao i da Rusija ipak mora da zaštiti sopstveno tržište.

Odluka Rusije da pomogne Ukrajini je delimično posljedica pragmatičnih razmišljanja, budući da je Ukrajina važan kupac ruskog gasa i ključni partner u sektoru industrije još iz vremena Sovjetskog saveza, naveo je ruski predsjednik.

"Ukrajini je potrebno mnogo više od naših 15 milijardi dolara za kupovinu obveznica. Ukrajini su potrebne stotine milijardi", rekao je Putin.

Snouden je zanimljiv

Putin je na pitanje jednog od 1.300 prisutnih novinara o Edvardu Snoudenu rekao da se sa njim nikada nije susreo.

"Sa bivšim saradnikom američke CIA Edvardom Snoudenom Rusija ne radi, niti je ikada radila na bezbjednosno operativnom nivou", rekao je Putin.

Putin je istakao da se on nikada lično sa Snoudenom nije vidio, ali da mu je on interesantan i zanimljiv i da se pitao kako se tako mlad čovjek odlučio da razotkrije kako američke službe bezbjednosti prisluškuju svjetske lidere i obične građane.

"Bio sam radoznao kako misli dalje da živi i gdje, ali on je napravio izbor. Plemenit, ali težak", rekao je Putin.

Putin je istakao da je Rusija dala azil Snoudenu i mogućnost da živi u Rusiji pod uslovom da se na teritoriji Rusije ne bavi antiameričkom propagandom.

Zavidim Obami

Na pitanje kako se lično on odnosti prema predsjedniku SAD Baraku Obami, nakon razotkrivanja razmjera prisluškivanja koje sprovode američke obavještajne službe, Putin je rekao da mu zavidi.

"Ja zavidim Obami jer je to mogao da uradi, a da mu se ništa ne desi", rekao je Putin.

Uz osmijeh je dodao da je špijuniranja oduvijek bilo.

"To je jedna od najstarijih profesija na svijetu, nema puno najstarijih profesija, neću sad da ih sve navodim", izjavio je ruski predsjednik.

Preporučujemo za Vas