Angela Merkel: Moramo sačuvati euro

Jasno je da dužnička kriza u eurozoni nije prevaziđena. To se mora češće naglašavati, poručila je Merkel
3 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.12.2013. 16:10h

Evropa mora da preduzme veće napore da sačuva svoju zajedničku valutu, poručila je Angela Merkel u svom prvom govoru po reizboru na mjesto kancelarke.

Merkelova je upozorila da Evropa mora da preduzme veće napore kako bi euro bio otporniji na krize i pozvala je države članice eurozone da nastave sa sprovođenjem reformi, prenosi magazin "Špigel".

U svom prvom govoru u parlamentu, nakon što je po treći put imenovana za kancelarku Njemačke, Merkelova je istakla da se moraju povući potezi koji bi eurozonu učinili otpornijom na krizu.

“Jasno je da dužnička kriza u eurozoni nije prevaziđena. To se mora češće naglašavati. Međutim, svjedoci smo prvog uspjeha i ubijeđeni smo da se kriza može trajno prevazići”, rekla je njemačka kancelarka, obraćajući se Donjem domu Bundestaga.

Uspješan izlazak Irske iz programa međunarodne pomoći i napredak postignut u drugim državama, prema ocjeni Merkelove, pokazuje da se njen pristup koja zahtijeva sprovođenje reformi u zamjenu za pomoć, pokazao kao ispravan.

"Izmjene Lisabonskog sporazuma neminovne"

“Znam da je insistiranje na mijenjanju sporazuma među državama članicama težak posao, ali ako želite više Evrope, onda morate biti spremni na to da je više razvijate. U svijetu koji se stalno mijenja, mi stojimo na poziciji da Lisabonski sporazum ne mora da se mijenja. To neće funkcionisati“, poručila je Merkelova.

Njemačka želi tješnju koordinaciju ekonomske politike i to će predložiti evropskim liderima na samitu koji će biti održan u četvrtak i petak. Berlin insistira na tome da države članice potpišu obavezujuće sporazume s Evropskom komisijom kako bi se sprovele dalje reforme.

Takođe se traže izmjene Lisabonskog sporazuma kako bi Brisel imao veću kontrolu nad donošenjem odluka. Najbliskiji saveznik Njemačke u EU, Francuska, protivi se takvom potezu, kao i većina drugih članica Unije.

“Evropsko jedinstvo ostaje jedan od najvažnijih zadataka velike koalicije. Njemačka je jaka samo ako je Evropa jaka”, istakla je Merkelova.

Bonus video: